Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

De budgetten van de Formule 1-teams in 2019

Het is geen geheim dat er bizar veel geld omgaat in de Formule 1-wereld. Om van je team een geoliede machine te maken zijn flink wat miljoenen aan budget nodig. Maar hoeveel budget hebben de teams in 2019 nou tot hun beschikking?

Verstappen start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

In de Formule 1 is er niet alleen sportief, maar ook financieel gezien een groot gat tussen de topteams en de rest van het veld. Teams als Mercedes, Red Bull en Ferrari hebben vele miljoenen meer te besteden dan de kleinere renstallen van Toro Rosso en Williams. Wat verspijkeren de teams van Max Verstappen, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel dit jaar?

Mercedes spant de kroon met liefst 484 miljoen en is ook qua budget koploper, maar wordt op korte afstand gevolgd door Ferrari en Red Bull. Het is hoogstwaarschijnlijk het voorlaatste seizoen dat de topteams beschikken over deze exorbitant hoge budgetten. Vanaf 2021 komt er namelijk een budgetplafond in de Formule 1, wat inhoudt dat de teams in één seizoen tijd maximaal 175 miljoen dollar (= ongeveer 157 miljoen euro) uit mogen geven . Hier vallen de salarissen van de coureurs, de marketingkosten en de motorkosten overigens niet onder.

Het Italiaanse Gazzetta dello Sport zette de geschatte budgetten van de diverse teams op een rijtje. Uit de cijfers blijkt dat zeven van de tien teams in 2021 hun budget terug zullen moeten schroeven, terwijl de overige drie teams de 157 miljoen niet eens halen. Al met al lijkt de beslissing om een budgetplafond in te voeren goed te verdedigen.

In de tabel hieronder staan de budgetten gerangschikt van hoog naar laag.

Budgetten Formule 1-teams 2019

Team Budget (in euro's)
Mercedes 484 miljoen
Ferrari 463 miljoen
Red Bull 445 miljoen
Renault 272 miljoen
McLaren 269 miljoen
Racing Point 188 miljoen
Haas 173 miljoen
Alfa Romeo 141 miljoen
Toro Rosso 138 miljoen
Williams 132 miljoen

Praat mee!

Viaplay
x
GP VS Brundle ziet 'sluwe straatvechter' Verstappen Norris aftroeven: "Dat was onverklaarbaar"