Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Comeback F1 Esports 2023: Wat er gebeurde na de stilte

Op 25 november 2023 begon het F1 Esports-seizoen. Dit kwam vrij onverwachts omdat er weinig aankondigingen waren geweest door de organisatie. Na de eerste race is er geen vervolg meer gekomen, maar vier maanden later lijkt het seizoen eindelijk weer van start te gaan.

Waarom stopte het F1 2023 Esports seizoen?

Op 25 november 2023 begon het F1 Esports-seizoen. Echter kwam de start van dit seizoen als een verrassing, omdat slechts enkele dagen van tevoren werd aangekondigd dat de eerste ronde op 25 november zou plaatsvinden. De race werd overtuigend gewonnen door Thomas Ronhaar en live uitgezonden op YouTube, waar tienduizenden kijkers de livestream bekeken. Er werd verwacht dat de volgende rondes halverwege december zouden plaatsvinden, maar deze vonden uiteindelijk niet meer plaats. Enkele dagen na de eerste ronde in Bahrein viel er een pijnlijke stilte en werd er niets meer gecommuniceerd naar de fans.

Conflict met de Formule 1

De Formule 1 werkte nauw samen met F1 Esports en betaalde onder andere de reiskosten van de teams. Zo waren er voor de teams veel kosten verbonden aan het reizen voor de verschillende rondes binnen het seizoen. In ruil hiervoor werden de rijders van alle teams echter verplicht om altijd apparatuur van de sponsor Fanatec te gebruiken in gepubliceerde video's. Het maakte hierbij niet uit of dit F1-gerelateerd was of om welke inhoud het ging; de rijders moesten altijd de apparatuur op beeld tonen. Hier gingen de rijders niet mee akkoord, waardoor de reiskosten voor de teams niet meer werden vergoed. Als gevolg hiervan kon het seizoen niet meer worden voortgezet en hoorden we vier maanden lang niets meer. Uiteraard speelden meerdere factoren een rol, maar dit vormde de voornaamste reden voor de plotselinge stop van het seizoen.

Gelukkig werd op 2 april 2024 bekendgemaakt dat het seizoen toch zou worden voortgezet en publiceerde de organisatie de kalender.

Wanneer begint F1 Esports 2023?

Zoals te zien is op de bovenstaande kalender, zullen er nog twee evenementen plaatsvinden waar meerdere races worden verreden. Dit is van 10 april tot en met 12 april en van 7 mei tot en met 9 mei. Door meerdere races op één driedaags evenement te plannen, hebben de teams minder reiskosten. Voorheen stonden er vijf evenementen gepland in plaats van twee. Het is aannemelijk dat er maximaal twee races per dag zullen plaatsvinden tijdens een evenement.

Populariteit F1 Esports & de titelfavorieten

F1 Esports wordt live uitgezonden op het YouTube-kanaal van de Formule 1. De eerste ronde in Bahrein heeft ongeveer 800.000 weergaven gekregen, wat aangeeft dat er zeker interesse is vanuit het publiek. De coureurs rijden op een fysieke locatie tijdens een LAN-event, waardoor iedereen met dezelfde apparatuur en op hetzelfde netwerk kan racen, wat een eerlijk kampioenschap bevordert. De grote titelfavorieten voor dit jaar zijn tweevoudig Esports-kampioen Jarno Opmeer, Thomas Ronhaar, Nicolas Longuet en Frederik Rasmussen.

Jarno Opmeer heeft een grote fanbase en werd Esports-kampioen in 2020 en 2021 bij het Esports-team van Mercedes. Thomas Ronhaar is een opkomend Nederlands talent die rijdt voor Stake F1 Team Kick Sauber en R8G Esports. Hij won de eerste ronde in Bahrein zeer overtuigend met een voorsprong van zes seconden op de nummer twee. Nicolas Longuet en Frederik Rasmussen presteren elk seizoen goed en maken zeker een goede kans op de titel.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season Red Bull in gesprek met Sainz over F1-contract