Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De coureurs die in de schaduw van Verstappen bovengemiddeld goed presteerden

De Formule 1 kent ook dit seizoen een aantal coureurs die goed presteren en een aantal die wat minder presteren. Nadat RacingNews365 de slechtste coureurs op de grid al eens onder de loep legde, bekijken we nu de beste rijders van de eerste seizoenshelft in 2022.

Max Verstappen

Met acht overwinningen in dertien races en een gigantische voorsprong van 80 WK-punten op Charles Leclerc kan niemand ontkennen dat Max Verstappen een ongelooflijk sterk seizoen kent. Slechts drie keer stond hij niet op het podium: tweemaal door een technisch probleem bij zijn Red Bull-bolide en één keer doordat hij schade opliep bij de start van de GP van Groot-Brittannië. Ook in Hongarije bewees de Limburger dat hij en Red Bull een gouden combinatie zijn. Startend vanaf P10 naar de overwinning rijden, terwijl concurrent Ferrari de ene na de andere fout maakt. Verstappen is zonder twijfel een van de sterkste Formule 1-coureurs op dit moment, al dan niet de sterkste.

George Russell en Lewis Hamilton

Het is nog niet het seizoen van Mercedes, maar terugkijkend op de eerste seizoenshelft doen zowel Lewis Hamilton als George Russell het prima. Sterker nog, dankzij de prestaties van het tweetal staat Mercedes slechts dertig punten achter op Ferrari in de constructeursstand. Vooral Russell liet zien erg consistent te scoren vanaf het begin van het seizoen. Op een uitvalbeurt na finishte hij altijd als vijfde of hoger. Ondertussen had Hamilton wat meer tijd nodig om goed te scoren, maar vanaf de GP van Azerbeidzjan ging het zeer goed voor de zevenvoudig wereldkampioen. Hij is de zomerstop ingegaan met vijf podiumfinishes achter elkaar. Mercedes lijkt langzaam terug te krabbelen richting de top en de coureurs zijn daar natuurlijk een belangrijke schakel in.

Charles Leclerc

Als nummer twee in het kampioenschap mag Charles Leclerc niet ontbreken in de top vijf van de beste coureurs dit F1-seizoen, maar foutloos is hij zeker niet. Een deel van de misgelopen punten kan worden toegeschreven aan Ferrari, maar Charles zelf maakte ook enkele kostbare fouten. Desalniettemin heeft hij dit seizoen zeven polepositions en drie overwinningen op zijn naam staan en staat hij nog altijd voor de nummer drie in het kampioenschap, Sergio Perez. Ook mag hij zich kampioenschapskandidaat noemen in 2022, iets wat hij in zijn F1-carrière nog niet eerder heeft meegemaakt. Maar of het gat van 80 punten naar Verstappen nog zal worden gedicht...

Valtteri Bottas

Bij Alfa Romeo zullen ze meer dan blij zijn met de komst van Valtteri Bottas. Na een aantal zware jaren is het team goed op weg richting de voorkant van het middenveld, mede door de voormalig Mercedes-coureur. Hij scoorde in dertien races een mooi aantal punten (46), terwijl rookie-teamgenoot Guanyu Zhou logischerwijs wat meer tijd nodig heeft en heel wat minder punten scoorde (5). Het gaat goed bij Bottas en sinds zijn vertrek uit de schaduw van Hamilton is hij nu de onbetwiste nummer één bij zijn nieuwe werkgever.

Lando Norris en Alexander Albon

Lando Norris en Alexander Albon presteren overduidelijk een stuk beter dan hun respectievelijke teamgenoten, Daniel Ricciardo en Nicholas Latifi. Beide 'nummers twee' waren zelfs al terug te vinden in het lijstje met de slechtst presterende F1-coureurs van dit jaar . Norris mag zich 'best of the rest' noemen en staat zevende achter de coureurs van Ferrari, Red Bull en Mercedes. Albon, ondertussen, scoorde drie punten voor Williams dit seizoen. Het lijkt weinig, maar de auto van de Britse renstal is nog steeds niet zo competitief en rijdt altijd ergens achteraan. Door onder meer een imposante prestatie in Australië - hij reed vanaf de laatste ronde naar P10 na een ongelooflijk lange stint - staat Williams niet op een nulscore. Latifi reed juist steevast achteraan het veld.

Fernando Alonso

Ondanks het feit dat Fernando Alonso bij het ingaan van de zomerstop iets minder punten heeft gescoord dan teamgenoot Esteban Ocon, hoort de Spanjaard zonder twijfel in deze lijst. De 41-jarige coureur laat zien dat leeftijd niet uit hoeft te maken in de Formule 1. Hij rijdt nog steeds als een wereldkampioen en dat hij wat minder punten heeft dan Ocon (58 om 41) is vooral te danken aan de vele pechmomenten tijdens dit seizoen. Volgend jaar mag hij zijn geluk en talent beproeven in de bolide van Aston Martin, waar hij Sebastian Vettel gaat vervangen.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"