De GP van Rusland 2016: Het begin van Verstappen, het einde van Kvyat

27 sep. 2018 18:00 Ruud Dimmers 1 reacties
De Formule 1 rijdt zondag haar vijfde Grand Prix op het Sochi Autodrom. Spannend waren de races zelden, maar chaos in de eerste ronde zorgde voor vermaak. In 2016 ontketende het zelfs een grote kettingreactie binnen de Red Bull gelederen.

We nemen je even terug naar de Grand Prix van Rusland. Mercedes kent een ijzersterke seizoensstart en zal ook in Sotsji de dienst uitmaken. Daarachter vindt het echte vuurwerk plaats. Max Verstappen heeft stappen gezet in zijn ontwikkeling en voelt zich niet meer thuis bij Toro Rosso. De eerste races van 2016 bewijst hij dat hij een ‘wonderkind is’.

Bij Red Bull wil het niet helemaal vlotten met Daniil Kvyat. De jonge Rus staat onder druk en kent een zeer ongelukkige seizoensstart. Daar waar hij in 2015 nog goed partij wist te bieden aan Daniel Ricciardo is Kvyat in 2016 nergens meer. Een touché met Vettel bij de start in China zorgde voor commotie, maar in Rusland vergaloppeert Kvyat zich compleet: tot twee keer toe rijdt hij bij de start van de race achter in de Ferrari van diezelfde Duitser. Vettel crasht en is witheet.

Het gezicht van Dr. Helmut Marko sprak boekdelen: Boosheid en ongeloof waren af te lezen. Met zijn ‘Torpedo’-actie elimineerde Kvyat niet alleen Vettel, hij verpeste ook de race van teamgenoot Ricciardo en zichzelf. Ondertussen was Verstappen wederom op weg naar een klinkend resultaat, tot zijn Ferrari-motor de geest gaf. Binnen Toro Rosso rommelde het al sinds de start van het seizoen en ontstonden er twee kampen. Het signaal voor Red Bull om in te grijpen.

Er moesten koppen rollen om iedereen weer in het gareel te krijgen. Bij Toro Rosso werd hard ingegrepen, waarbij Verstappen’s engineer Xevi Pujolar het veld moest ruimen. De rust en orde werd hersteld binnen het team en Franz Tost nam de touwtjes strak in handen. Er was nog wel een probleem dat opgelost diende te worden: Verstappen en Sainz dat boterde niet meer, waarbij de Nederlander duidelijk de overhand had qua talent en snelheid. Met een wat ongelukkige en onrustige Rus in de Red Bull was de beslissing snel genomen: Kvyat out, Verstappen in.

Voor Max vormde dit het begin van een prachtige en indrukwekkende carrière. Dit weekend blaast Verstappen eenentwintig kaarsjes uit en zijn resultaten zijn indrukwekkend. In menig lijstje prijkt zijn naam bovenaan als 'jongste ooit' en in Nederland is sprake van een ‘Max-mania’. Heel anders ging het er aan toe bij Kvyat: gedegradeerd naar Toro Rosso in 2016 en eind 2017 op straat gezet. Nooit wist hij zijn carrière nog glans te geven, maar zeer waarschijnlijk krijgt hij een derde kans bij Toro Rosso in 2019.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen