Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De kwaliteit van De Vries die tegelijkertijd een enorme valkuil is

Nyck de Vries staat aan de vooravond van zijn eerste fulltime Formule 1-seizoen. Werk aan de winkel voor de Nederlander, die samen met trainer Pyry Salmela werkt aan zijn sterke punt, dat eigenlijk ook een zwak punt is.

Na een daverend F1-debuut voor Williams wist Nyck de Vries een AlphaTauri-zitje af te dwingen voor 2023. De Nederlander is momenteel hard aan het werk om topfit en helemaal klaar aan de start van het seizoen te verschijnen. Hij werkt samen met zijn trainer Pyry Salmela aan verschillende dingen, op zowel fysiek als mentaal vlak. De Vries heeft al een punt aangewezen waarop hij een betere balans moet zien te vinden, omdat zijn sterke eigenschap anders ook een valkuil kan worden.

Sterke punten

In de meest recente AlphaTauri-podcast Tauri Talk vertelt De Vries waar hij op doelt. "Persoonlijk denk ik dat mijn sterkste punt tegelijkertijd ook mijn zwakste punt is. Het managen van je sterke eigenschappen en ervoor zorgen dat je niet te hard van stapel loopt, is iets waar ik de laatste jaren aandacht aan heb besteed." "Alsnog riskeer je soms dat je fouten maakt, maar het managen is waarschijnlijk de grootste uitdaging, om zo te voorkomen dat ik fouten maak", aldus de 28-jarige Nederlander. "Mijn toewijding en mijn doorzettingsvermogen, maar ook mijn perfectionisme zijn sterke eigenschappen van mij. Tegelijkertijd is het ook een zwak punt, want als je te ver doorslaat, dan verlies je de focus en raak je verdwaald in de details", benadrukt Nyck.

Valkuil

Volgens De Vries is dat een mogelijke valkuil. "Als dat gebeurt, dan kan je je niet focussen, dan verlam je je intuïtie, je talent en je gevoel", zo klinkt het filosofisch. "In het racen draait het vaak om gevoel en intuïtie, dus als je in de auto zit, dan moet je hoofd leeg zijn om je gevoel de ruimte te geven." "Als je te graag en te veel wilt, daardoor forceert en teveel nadenkt, dan heeft dat een negatieve invloed op je prestaties", aldus De Vries, die benadrukt dat het draait om het vinden van een juiste balans. "Veel succesvolle mensen in verschillende industrieën hebben veel aandacht voor detail. Dat is vaak een van hun sterkste punten. Daarom is het belangrijk om de balans daarin te vinden, maar dat is lastig. Je moet veel van jezelf eisen en jezelf pushen om succesvol te zijn, maar als je te ver gaat, dan gaat het je alleen maar tegenwerken", zo sluit hij zijn verhaal af.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi