Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De meest bizarre F1-ideeën: joker laps

In de Formule 1-wereld ontstaan met regelmaat de meest krankzinnige ideeën om de sport 'aantrekkelijker' te maken. Zeker met Bernie Ecclestone aan het roer hebben we diverse bijzondere mislukkingen gehoord. Vandaag bespreken we het idee van de 'cut-through lanes' in de bochten.

De kritiek van fans dat er te weinig spanning is tijdens F1-races is van allen tijden. Menig F1-race bloedde na een leuke openingsfase dood en de fans klaagden over een tekort aan inhaalacties. De meest wilde ideeën werden geopperd om meer acties in een Grand Prix te krijgen.

Voormalig F1-baas Bernie Ecclestone kwam op de proppen met een zeer vreemd idee: joker laps. Een idee afkomstig uit de rallycross, waarin coureurs eenmaal een langere/afwijkende versie van het parcours moeten volgen. Ecclestone zag het als de ideale manier om inhalen in de racerij te bevorderen. In zijn voorstel zouden er shortcuts komen bij diverse bochten op het circuit. Het gevolg moest zijn dat coureurs niet langer ronden lang achter hun concurrent klem zaten, door de optie om vijf keer per race een 'shortcut' te nemen bij een bocht en zo hun concurrent te passeren.

Hierboven vind je een voorbeeld van een joker lap, waarbij coureurs een afwijkende versie van het circuit rijden. In de Formule 1 zouden de coureurs vijf maal een shortcut kunnen nemen. Het idee werd door de coureurs en fans massaal afgeschoten en kon de prullenbak in, nog voordat het goed en wel gepresenteerd was.

Viaplay
x
RN365-podcast Hongerige Verstappen jaagt op primeur in onvoorspelbaar China