Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Wintertest Formule 1

De meest speciale Formule 1-testliveries door de jaren heen

De testdagen staan voor de deur en naast alle technologische snufjes van de teams, vallen tijdens de tests ook altijd de speciale liveries op. Tijd om de meest bijzondere op een rijtje te zetten.

Force India 2008 wintertest test livery
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

Waar Ferrari normaal gesproken in het rood rijdt, was dat in 1998 voor heel even niet het geval. Tijdens een Ferrari-testdag op Fiorano zagen we ineens een geheel zwarte Ferrari F300 met Michael Schumacher achter het stuur. De zwarte wagen keerde niet meer terug, al was er nog wel een keer een zwarte neus op de Italiaanse bolide te zien. Dat was eenmalig tijdens de Grand Prix van Italië in 2001, die kort na 11 september plaatsvond.

Een opvallende livery door een sponsor, dat wil ook nog weleens voorkomen in de koningsklasse van de autosport. Zo ging Williams in 2014 in zee met Martini, dat de titelsponsor werd. De Williams FW36 zag er voor het seizoen echter anders uit dat tijdens het jaar, want Williams kwam ineens met een volledig donkerblauwe kleurstelling op de proppen.

			© XPBimages
	© XPBimages

BAR & Toyota

Als je debuteert in de Formule 1, dan wil je gelijk indruk maken. Is het niet met een goede auto, dan wel met opvallende kleuren. In 1999 kwam BAR op de grid en daarbij had de BAR 01 tijdens de tests een blauw, zwart en zilveren uiterlijk. Daar kwam in het seizoen nog een opvallender kleurstelling voor in de plaats in de vorm van de split livery, waarbij de auto gelijkmatig werd verdeeld over de kleurenschema's van twee tabaksmerken. En dat zorgde er dus voor dat elke kant van de wagen er anders uit zag.

Toyota was tussen 2002 en 2009 het team met het grootste budget in de Formule 1. Zo kon het team de auto een jaar lang testen voordat ze hun debuut maakten tijdens de Grand Prix van Australië in 2002. Het team racete in het traditionele rood-wit, maar met meer wit dan op de testlivery.

Honda & Renault

Een team dat terug wilde keren in de Formule 1 was Honda. In 1999 testte Jos Verstappen de RA099, waarbij de volledig witte Honda er qua rondetijden aardig uit zag. Maar nadat het technische kopstuk achter de wagen, Harvey Potlethwaite, het leven liet, eindigde het project eerder dan gehoopt.

Niet alleen Ferrari kan in het zwart rijden, Renault kan er ook wat van. Het Franse team kwam tijdens de testdagen in 2020 aanzetten met een nagenoeg volledig zwarte bolide: de Renault R.S. 20. Het team had in die tijd een geel-zwarte kleurstelling. De gele kleuren waren tijdens het seizoen wel 'gewoon' terug te vinden op de auto.

			© Renault
	© Renault

Red Bull & McLaren

Het team van Red Bull is er niet vies van om een aparte livery te kiezen voor een testdag. Zo was de Red Bull RB11 uit 2015 ineens te zien met een camouflage-livery. De Formule 1-wagen leek meer op een zebra die zich plotseling op het asfalt begaf. De bolide was echter niet heel snel, want het Oostenrijkse team kwam niet verder dan P4 in het constructeurskampioenschap.

Met de McLaren MP4/21 uit 2006 kwam het team uit Woking met een felgekleurde oranje kleurstelling op de proppen tijdens de wintertest in Barcelona. Waar de MP4/20 uit 2005 pijlsnel was en meestreed om de titel, was de auto uit 2006 helemaal niet zo rap. Zo won McLaren voor het eerst in tien jaar geen enkele race. De oranje kleur kwam later wel weer terug bij het Engelse team, zoals nu nog steeds het geval is.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Force India & Alfa Romeo

De Indiase zakenman Vijay Mallya kocht eind 2007 Spyker om het team de nieuwe naam Force India te geven. De livery tijdens de wintertests in 2008 viel gelijk op met donkerrood en wit als overheersende kleuren met wat tinten goud erbij. Een fraai gezicht, al zeggen we het zelf.

Wat Red Bull kan, dat kunnen wij ook. Dat moet Alfa Romeo hebben gedacht in 2022 met de C42. Want ook zij kwamen met een camouflage-livery in Barcelona. Tijdens de tweede testweek in Bahrein toonde Alfa Romeo haar ware gezicht met de rood-witte livery. In 2019 kwam Alfa Romeo al de baan op met een speciale Valentijnsdag-livery, toen er veel hartjes waren te vinden op de bolide.

De vraag is of we tijdens de komende testdagen opnieuw fraaie testliveries zien. Waar teams eerder nog uitpakten met spectaculaire kleurstellingen, lijkt het nu alleen nog maar om gewicht te draaien en zien we bij veel teams al bijna geen verf meer. Vanaf woensdag kunnen we ons in ieder geval weer vergapen aan de nieuwste F1-bolides op de baan.

			© xpb.cc
	© xpb.cc
			© RN365 / Michael Potts
	© RN365 / Michael Potts

Ook interessant:

Verstappen wacht cruciale vuurdoop met Red Bull in Bahrein

Ja, beste Formule 1-fan, niet alleen de Formule 1-begint weer, maar ook de RacingNews365 Formule 1-podcast is terug van weggeweest. En dat na toch wel een enerverende winterperiode. Beluister 'm hieronder! Liever via YouTube? Dat kan ook. Dan druk je op deze link.

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training