Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De ongelukkige F1-periode van Magnussen: "Daar had ik het echt moeilijk mee"

Hij maakte een spectaculaire entree in de Formule 1, maar zo goed als die eerste race werd het nooit meer. Bijna tien jaar later is Kevin Magnussen een van de ervaren coureurs op de grid en kan hij nu beter omgaan met de druk en verwachtingen. In zijn eerste jaar had hij daar enorm veel moeite mee.

In je debuutrace in de Formule 1 direct naar een tweede plek rijden. Het is niet veel coureurs gegeven. Kevin Magnussen deed het in 2014 wel. Hij nam bij Mclaren, in die jaren een topteam in de Formule 1, het stoeltje over van Sergio Perez. In Australië eiste hij direct bij de seizoensopener P2 op. "Ik wil het niet vergelijken met elkaar, maar toen ik vorig jaar in Brazilië pole pakte, was dat groter", vertelt de Deen aan verschillende media, waaronder RacingNews365 . "Toen ik in 2014 in de Formule 1 kwam, wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik verwachtte meteen op het podium te komen, omdat ik niet beter wist. Om eerlijk te zijn, dacht ik dat ik zou winnen. Want op dat moment in mijn carrière was dat altijd het geval bij de races die ik reed. Elke race die je reed ging je voor de overwinning. Je pakte polepositions en won kampioenschappen."

Realiteit sloeg in

Maar racen in de koningsklasse is toch andere koek, zo ontdekte Magnussen. "Toen kwam ik in de Formule 1 en ik had daar eigenlijk diezelfde mindset. En na die eerste race sloeg de realiteit hard in. Het maakte die eerste race ook niet speciaal omdat het op een bepaalde manier verwacht was. Als het nu zou gebeuren, zou het te gek zijn. Ik zou er nu veel gelukkiger mee zijn dan toen." Na zijn stormachtige entree in de Formule 1 streed Magnussen dat eerste (en enige jaar) bij McLaren vooral in de middenmoot. Podiumplekken waren nimmer meer binnen handbereik. "Die realiteit was moeilijk. Ik had er echt moeite mee en verloor veel zelfvertrouwen. Als je weet dat je niet kunt winnen en je hebt juist heel erg het gevoel dat iets anders niet goed genoeg is, dan vind je jezelf in een nieuwe omgeving." Magnussen had moeite om die gedachtes een plek te geven. "Als ik vijfde werd, was ik heel erg depressief. Nu zou ik ermee in de wolken zijn. Ik was toen altijd gefrustreerd en had niet de juiste instelling. Het heeft een paar jaar geduurd, ik denk vanaf mijn derde jaar in de Formule 1, dat ik volwassener werd in mijn denken."

McLaren nu een ander team

Terugkijkend had Magnussen ook op wat meer steun gerekend bij de start van zijn Formule 1-carrière. "Ik wou dat ik zelf een betere mentaliteit had gehad. Ook was het fijn geweest als mensen me wat beter hadden voorbereid en me verteld hadden over de verwachtingen. McLaren is nu een ander team dan toen. Toen ik daarheen ging, kon je dat vergelijken met een stap naar het Mercedes van nu. Ze wonnen kampioenschappen en streden altijd mee om titels. Ik verwachtte dat ook altijd te doen, dus ik wist dat de verwachting was om te winnen." Maar McLaren bleek niet meer het topteam van weleer te zijn. "Weet je, toen McLaren problemen begon te krijgen, voelde ik die druk teveel. Ik denk dat het anders was geweest als ik de Formule 1 bijvoorbeeld bij Force India was binnengestapt. Dan had ik me misschien aangepast en gezegd 'oke, ik moet in de punten finishen'. Het was gewoon lastig om een McLaren-coureur te zijn."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"