Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De tien beste Formule 1-coureurs van 2020

Het Formule 1-seizoen 2020 was een seizoen met en hoop reuring. Nieuwe helden stonden op, oude gingen ten onder. In deze terugblik op het Formule 1-seizoen 2020 wijzen we de tien beste coureurs van 2020 aan.

10. Lance Stroll

Lance Stroll bij de beste tien Formule 1-coureurs? Een paar jaar geleden had je eenieder die dat zou hebben geroepen voor gek verklaard, maar dit seizoen liet hij regelmatig zien echt wel een potje te kunnen sturen. Zijn poleposition voor de Grand Prix van Turkije, die hij onder de moeilijkste omstandigheden wist te behalen, is daar het beste voorbeeld van. Meerdere podiumplaatsen deed het aantal punten gestaag oplopen. Natuurlijk was Sergio Perez een klap beter en de Mexicaan komen we later nog tegen, maar Stroll wist op bepaalde momenten op eigen kracht te verrassen. Het ontbreekt hem nog een beetje aan constantheid, maar mogelijk dat dat iets is dat met het verstrijken der jaren nog kan komen.

9. George Russell

Hij won dan wel niet dit jaar, maar was wel de morele winnaar van de Grand Prix van Sakhir. Hij legde bij zijn eenmalige optreden voor Mercedes Valtteri Bottas over de knie en bij Williams grossierde hij in tickets voor Q2, wat menigeen voor onmogelijk had gehouden na het zien van het vorige seizoen. De vraag hoe goed Russell werkelijk is, lijkt door zijn optreden voor Mercedes makkelijker te beantwoorden en zijn toekomst bij dat team lijkt zeker te zijn. Niet voor niets riep Toto Wolff herhaaldelijk dat Russell de toekomst is en zeker nog een keer de kans krijgt. Het is eigenlijk jammer dat hij minstens drie jaar voor Williams moet rijden, voordat hij de stap voorwaarts kan maken.

8. Lando Norris

Wat een prachtkereltje is het toch! Baarde vorig jaar al opzien in zijn rookiejaar en liet precies de vooruitgang zien die je van hem zou verwachten. Hij gaf de meer ervaren Carlos Sainz prima partij en stal opnieuw de harten van het publiek met zijn ontwapende manier van met de pers en het team omgaan. Maar achter de schermen werkt de Brit ongemeen hard, anders valt het niet te verklaren hoe McLaren met twee nog relatief jonge knapen de derde plaats in het constructeurskampioenschap wist te veroveren. We gaan nog heel veel plezier beleven aan Norris, die volgend jaar in de persoon van Daniel Ricciardo mogelijk een nog grotere grappenmaker naast zich krijgt.

7. Carlos Sainz

Hoewel ze aan elkaar gewaagd waren, hield hij dat kleine ventje Norris toch maar mooi onder de duim! Sainz zagen we dit jaar vaak vooraan in het veld, zeker als verraderlijke omstandigheden de Formule 1 op stelten zette. Zo jong als hij nog altijd is, zo constant en volwassen rijdt hij bij McLaren al twee jaar in de rondte. Ferrari kan volgend jaar zomaar eens een hele goede hebben aan de Spanjaard, die weet hoe je een auto over de streep moet brengen en hoe je kan toeslaan als onverwachte kansen zich aandienen. En Charles Leclerc? Die is alvast gewaarschuwd.

6. Charles Leclerc

Overigens was bovengenoemde Monegask zelf ook niet heel verkeerd bezig. Briljante optredens in een slechter dan slechte Ferrari wisselde hij echter ook af met totaal onnodige fouten die je enkel bij een beginner verwacht te zien. Sebastian Vettel kan daar een aardig woordje over meespreken. Het is op zijn goede momenten echter niet moeilijk om te zien wat Ferrari in hem ziet en als hij het hoofd koel weet te houden, dan is hij in een goede auto zeer gevaarlijk. Verstappen hebben we immers in zijn eerste jaren ook fouten zien maken en toen die er eenmaal uit gefilterd waren, was hij een zeer, zeer allround coureur.

5. Pierre Gasly

Zal Pierre Gasly er rouwig om zijn dat hij niet meer voor Red Bull Racing rijdt? Of is hij stiekem wel blij dat hij bij AlphaTauri kan schitteren en door het team op handen gedragen wordt? Af en toe kwam Daniil Kvyat dichtbij, maar in de races waren er weinig coureurs zo sterk als de Fransman. Puik bandenmanagement, inhaalacties die we hem bij Red Bull niet zagen maken, bij tijd en wijlen was het echt genieten geblazen. AlphaTauri heeft volgens Christian Horner anno 2020 een eigen teamleider nodig, zoals Max Verstappen dat bij Red Bull is. Gasly ís die teamleider en misschien stiekem nog wel veel meer.

4. Daniel Ricciardo

Daar was hij weer, terug van weggeweest! Op het podium wel te verstaan. De goedlachse Australiër was helemaal in zijn element bij Renault en het team overtrof haar eigen verwachtingen. Dat Cyril Abiteboul een tattoo moet nemen, bewijst dat. Ricciardo reed tot twee keer toe naar het podium en legde beslag op P5 in het kampioenschap. Hij liet zien nog steeds heel snel te zijn en zijn races goed op te kunnen bouwen. Volgend jaar rijdt hij voor McLaren, wat een riskante stap zijwaarts is. Beide teams maakten stappen in 2020, maar welk team gaat daar in 2021 in dezelfde mate mee door?

3. Sergio Perez

Wat een rollercoaster van een seizoen heeft hij achter de rug, zeg. Hij was de eerste Formule 1-coureur die door het coronavirus werd geveld en zodoende twee Grands Prix moet missen. Vervolgens kreeg hij te horen dat zijn diensten in 2021 niet langer gewenst waren en leek zijn carrière erop te zitten. Des te knapper dat zijn prestaties er niet onder leden en zelfs leken te verbeteren. De hele tweede seizoenshelft was één grote, open sollicitatie bij Red Bull Racing, dat pas na de seizoensfinale toehapte. Inmiddels was Perez toen een overwinning rijker, zijn eerste zege wel te verstaan. Volgend jaar krijgt hij zijn gedroomde tweede kans bij een topteam.

2. Max Verstappen

Max Verstappen was dit jaar misschien wel de meest stabiele coureur van allemaal. Op de Grand Prix van Turkije na was hij nauwelijks op fouten te betrappen. Hij was constant, is opnieuw volwassener geworden en zijn snelheid stond nooit ter discussie. Niet voor niets steeg hij herhaaldelijk boven zijn materiaal uit met een enorme oogst aan podiumplaatsen tot gevolg. De wereldtitel kwam er niet, maar ook daar ging Verstappen zeer goed mee om: "Dat betekent niet dat ik niet heel tevreden ben over mijn eigen progressie", zo liet hij richting het seizoenseinde herhaaldelijk optekenen. Verstappen is zeer in balans, nu de nieuwe Red Bull nog.

1. Lewis Hamilton

Met zeven wereldtitels op zak, een evenaring van het record van Michael Schumacher, kan je simpelweg niet om Lewis Hamilton heen. Hij domineert de Formule 1 al jaren, net zoals Mercedes dat doet? Saai? Vaak wel! Bijzonder? Nou en of! Hamilton wordt weleens verweten dat hij zijn koppie er niet bij houdt, maar hoe rijg je anders de ene na de andere titel aaneen? Hamilton is een uniek talent, dat inderdaad niet altijd uitgedaagd wordt op het circuit, maar ook dat is deels zijn eigen verdienste.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden