Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De Vries open over worsteling: "Ik was te bang om bij het team terug te keren"

Nyck de Vries heeft heel wat horden moeten overwinnen om zijn ultieme Formule 1-droom te verwezenlijken. Zo dealde hij naar eigen zeggen niet goed met de druk die komt kijken bij een leven als autocoureur.

Het leven van een autocoureur wordt vaak getypeerd als een mooi leven. Jonge jongens leven hun droom, maar daar komt veel druk bij kijken en dat op vaak hele jonge leeftijd. In de podcast van AlphaTauri geeft Nyck de Vries ruimhartig toe dat hij daar niet altijd goed mee omging, zeker in 2018 niet. Hij kwam toen uit voor het team van Prema. "En dat team had net met Pierre Gasly en Charles Leclerc twee titels gewonnen en het verwachtte opnieuw te winnen en te domineren. Ik weet nog dat ik de vierde plaats pakte in de kwalificatie in Bahrein en daar tevreden mee was, omdat in mijn ogen een plekje bij de beste zeven altijd goed was vanwege de weekendopzet. Je hebt een sprintrace en een hoofdrace en constantheid is belangrijk", zo luidt hij de anekdote in.

Overstap naar ander team maakte het verschil

"Maar ik keerde terug bij het team en ze zeiden met letterlijk 'als we vanwege het mislopen van deze poleposition de titel niet winnen, is dat jouw schuld'. Dat greep me aan. Maar zo was de sfeer in die tijd en daar ging ik niet goed genoeg mee om", aldus de Vries, alvorens hij vertelt over zijn ervaringen in Bakoe enkele weken later (De Vries met startnumer 4 op foto hierboven). "Ik was met George Russell in gevecht om de overwinning, maar toen ik er bij de herstart helemaal voor ging, crashten we. In plaats van dat ik eerste of tweede werd, scoorde ik geen punten. Ik was daarop te bang om terug te keren naar de pits. Ik verliet het stadje, en ging ergens op een bankje zitten huilen. Ik appte mijn trainer wanneer ze me echt weer nodig zouden hebben, maar ik bleef anderhalf uur weg, omdat ik te bang was om terug te gaan." Een jaar later zou De Vries uitkomen voor ART en daar werd over de struggles van De Vries gesproken: "Ze waren heel begripvol. Bij dat team lag de focus op het scoren van punten, in plaats van op altijd maar winnen, winnen, winnen. Natuurlijk draait het ook om winnen, maar om een kampioenschap in de wacht te slepen, is het vooral zaak om constant te zijn."

Viaplay
x
Breaking FIA verwerpt protest Aston Martin