De winnaars en verliezers van de kwalificatie voor de GP van Australië

De kwalificatie in het Australische Melbourne verdient jaarlijks speciale aandacht. Voor het eerst in het seizoen worden alle registers opengetrokken. Mercedes kwam in deze editie als grote winnaar uit de bus, maar er waren ook verliezers.

Winnaars

Mercedes
Natuurlijk Mercedes. De manier waarop Mercedes kwam, zag en overwon was niets minder dan indrukwekkend. Direct wordt er gevreesd dat Mercedes ouderwets gaat domineren, en hoewel het voor die conclusie nog wat vroeg is, is de eerste klap echt wel een daalder waard. Het hele weekend lang verdedigt het team al een voorsprong van zo'n zeven à acht tienden op Ferrari en Red Bull. Zeven à acht tienden, lichtjaren in de wereld van de Formule 1 waarin elke tiende van een seconde telt. De hoed gaat af voor Mercedes, die hebben de de voorbij weken duidelijk niet stilgezeten.

Haas F1
Mercedes is de grote winnaar van de grote drie, Haas F1 is de overduidelijke winnaar van het B-kampioenschap van de Formule 1. De Amerikaanse formatie geeft de concurrenten van de middenmoot het nakijken, nu moeten ze er nog voor zorgen dat ze morgen die waardevolle punten wél binnen harken, door niet net als vorig jaar de auto's met drie goed gemonteerde wielen weg te sturen na een pitstop.

Lando Norris
Slechts weinigen hadden op voorhand Lando Norris als een kandidaat voor Q3 aangemerkt. Toch stuurde hij zijn McLaren MCL34 naar dat laatste kwalificatiedeel en niet enkel om daar roemloos beslag te leggen op die laatste, tiende plaats. Hij klokte de achtste tijd, vóór Kimi Raikkonen en Sergio Perez. Het is een prestatie van formaat voor de debutant, die al aankondigde bij de start zoveel mogelijk coureurs te willen passeren. Dat belooft wat!

Verliezers

Pierre Gasly
Eigenlijk delen Pierre Gasly en Red Bull deze nominatie. Hoe kan een kampioenschap-winnend team dergelijke fouten maken? Je roept een hele winter lang dat je niet precies weet waar je staat als team, maar in de kwalificatie ben je arrogant genoeg om te denken dat één run, waarvan Gasly zelf zegt dat hij niet perfect was, volstaat om door te gaan naar Q2. Red Bull biedt excuses aan aan Pierre Gasly en dat siert het team, maar ook Gasly had met de vuist op tafel kunnen slaan en kunnen roepen dat hij nog een keer naar buiten wilde gaan.

Robert Kubica
De comeback van de Pool Robert Kubica is één van de meest besproken thema's van het jaar en dus werd er met belangstelling gekeken naar zijn optreden naast dat van George Russell. Conclusie: 1-0 voor de jongeling. Kubica maakte zelf de fout om de auto in de muur te zetten, en dan kan de FW42 nog zo moeilijk te hanteren zijn, zijn debuterende teamgenoot hield hem wel uit de hekken.

Renault
Renault wil dit jaar een volgende stap zitten richting de topteams. Een mooi en nobel streven en iets dat de neutrale kijker alleen maar toe kan juichen, maar diezelfde neutrale kijker hoort de laatste tijd over niets anders dan wat enkel kan worden omschreven als het calimerocomplex van de Franse constructeur. Het team roept te pas en te onpas dat het onrecht wordt aangedaan, doordat andere teams met B-teams rijden en dus meer informatie vergaren. Daar staat echter tegenover dat Renault aanzienlijk minder investeert in het het team dan de teams die Renault bij wil halen. Wellicht moeten ze zich daar meer focussen op zichzelf en minder op de rest, zodat er dan een volgende keer wél een auto in de top tien staat.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen