Dertien jaar geleden: Alonso verovert eerste wereldtitel

25 sep. 2018 10:15 René Oudman 0 reacties
Fernando Alonso wordt door menig Formule 1-liefhebber in één adem genoemd met Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Gezien zijn recente prestaties is dat toch vreemd: waar de Brit en de Duitser in de laatste tien jaar samen achtmaal wereldkampioen werden, dateert de laatste Grand Prix-zege van Alonso alweer van ruim vijf jaar geleden.

De 37-jarige Spanjaard kende zijn grootste successen in een andere tijd, een tijd waarin Michael Schumacher nog rondreed in een Ferrari en Juan Pablo Montoya en Jacques Villeneuve nog hun ongezouten mening de wereld in slingerden.

Vandaag (dinsdag) is het dertien jaar (!) geleden dat Alonso de eerste van zijn twee wereldtitels scoorde. De Spanjaard was in zijn vierde volledige Formule 1-seizoen, zijn derde in dienst van het team van Renault, een klasse apart. De eerste zeven Grands Prix van 2005 leveren zes podiumplaatsen op, waaronder vier zeges. In een jaar dat Ferrari voor het eerst in tijden niet sterk is, bouwt Alonso in de openingsfase van het jaar een grote voorsprong op.

Ondanks twee nulscores in Canada en de Verenigde Staten (waarvan de laatstgenoemde wedstrijd het bizarre bandenschandaal op Indianapolis is) komt Alonso’s koppositie in de stand om het wereldkampioenschap eigenlijk niet meer in gevaar. Kimi Raikkonen en McLaren zijn absoluut de snelste combinatie, maar de Mercedes-krachtbron die achterin de wagen met startnummer negen ligt gaat gewoonweg te vaak kapot om een gooi naar de titel te kunnen doen.

Zodoende kan Alonso twee wedstrijden voor de seizoensfinale plaatsvindt, de strijd al beslissen. Raikkonen heeft na de Belgische Grand Prix een achterstand van 25 punten en zal dus op zijn minst vijf punten in moeten lopen op zijn Spaanse rivaal. De zaterdag verloopt echter geheel naar wens voor Alonso, die zijn Renault op poleposition parkeert terwijl Raikkonen niet verder komt dan P5.

Nadat Alonso de leiding weet te behouden bij de start van de race, passeert Montoya hem zodra de Safety Car – die uitrukte vanwege een samenkomen tussen Antonio Pizzonia en David Coulthard – naar binnen duikt. Raikkonen weet zich langszij te wurmen via de pitstopserie, maar verder dan P3 valt Alonso niet terug. Als de Spanjaard na 71 rondjes over de eindstreep komt, is hij (op dat moment) de jongste wereldkampioen.

In 2006 voegt Alonso een tweede titel aan zijn cv toe en in de daaropvolgende jaren (behalve in 2009) weet de Spanjaard zijn totaal aantal GP-overwinningen te spekken. Na 2013 komt de klad erin, al is dat vooral vanwege belabberde wagens en zwakke motoren. Alonso's beste prestatie in 2018 is een vijfde plaats in Australië.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen