Dertig jaar geleden: één van Ferrari’s mooiste overwinningen ooit

11 sep. 2018 08:30 René Oudman 0 reacties
De belangrijkste race van het jaar is voor Ferrari natuurlijk de Grand Prix van Italië. De meest recente editie van die wedstrijd werd ruim een week geleden verreden en leverde niet het resultaat op waar de Scuderia van had gedroomd. Dat was vandaag (dinsdag) dertig jaar geleden wel anders.

In het seizoen 1988 is de McLaren meer dan dominant. In de eerste elf Grands Prix worden er tien polepositions en elf overwinningen behaald – Ayrton Senna en Alain Prost verdelen de zeges, niemand anders komt eraan te pas.

Een week voor de Belgische Grand Prix komt de oprichter, naamgever en geestelijk vader van de stal te overlijden. Enzo Ferrari is 90 jaar oud als hij op 14 augustus 1988 zijn laatste adem uitblaast. Ferrari weet dat het kansloos is voor de wedstrijd op Spa-Francorchamps – deze wordt dan ook gewonnen door Senna, Prost eindigt als tweede. Voor Monza kan men slechts hopen op een wonder.

De kwalificatie biedt een (klein beetje) hoop. Goed, Senna en Prost eindigen zoals gebruikelijk als eerste en tweede in hun dominante McLaren-Honda’s, maar Ferrari-rijders Gerhard Berger en Michele Alboreto sluiten aan op de tweede startrij en kleuren deze volledig rood. In de wedstrijd zelf kan de Scuderia niets dan consolideren: de McLarens zoeven er vandoor, Berger en Alboreto rijden op het halverwegepunt op de plaatsen drie en vier.

Tot plots. De goden zijn Monza goedgezind – Prost begint te sputteren en moet na 34 van de geplande 51 ronden opgeven met een gesneuvelde Honda-motor. Berger promoveert naar P2, Alboreto sluit aan op de derde plaats. Een dubbel podium zit eraan te komen, en dat in de eerste thuisrace na het overlijden van Enzo Ferrari.

Senna rijdt met nog een paar rondjes te gaan twee achterblijvers tegemoet. Landgenoot en vriend Mauricio Gugelmin vormt geen probleem, maar invaller Jean-Louis Schlesser (39 jaar, op dat moment) schat de situatie volledig verkeerd in. Senna beukt tegen de Williams van de Franse debutant aan en moet, voor tienduizenden dolenthousiaste tifosi die hun ogen niet kunnen geloven, de strijd staken.

Berger neemt de leiding over, Alboreto verliest de Ferrari van zijn collega niet uit het oog en rijdt op korte afstand van de Oostenrijker als tweede rond. De Italiaanse fans houden hun adem in en daar waar zij voor hebben gebeden komt even later uit: de Ferrari’s boeken een even prachtige als memorabele dubbelzege op het circuit van Monza. Een perfect eerbetoon aan Enzo Ferrari.

Ook dit jaar overleed er een Ferrari-kopstuk: in de week tussen de Duitse en de Hongaarse Grand Prix bezweek Sergio Marchionne aan complicaties, opgelopen door een operatie aan zijn schouder. Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen wisten de Italiaan niet te eren met een zege op Monza – kan het tweetal dit rechtzetten door met de wereldtitels aan de haal te gaan?

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen