Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Deze coureurs maken nog dit jaar hun Formule 1-debuut

Er zijn nog negen races te gaan, maar een groot aantal teams heeft nog niet voldaan aan de nieuwe regel die hen verplicht om een onervaren coureur op te stellen tijdens twee vrije trainingen.

Lawson 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Sinds dit seizoen is er een nieuwe regel in de Formule 1 die de teams verplicht om twee keer per seizoen een onervaren coureur in de bolide te zetten tijdens de eerste vrije training. Dit zijn vaak jonge coureurs, zoals we dit seizoen Juri Vips bij Red Bull zijn debuut zagen maken tijdens VT1 in Spanje.

Maar dat hoeft niet per se, want ook Nyck de Vries mocht al twee keer zijn opwachting maken. Hij is niet zeer jong, maar hij heeft nog geen F1-Grands Prix achter zijn naam staan. Omdat hij wel al veel testmeters heeft gereden, zagen Williams en Mercedes in hem de perfecte kandidaat.

Hij reed voor hen al een vrije training in respectievelijk Spanje en Frankrijk. Ook in het tweede seizoensdeel mag hij nog een keer op komen draven, namelijk voor Mercedes, zo bevestigde het team eerder dit seizoen aan RacingNews365.

Welke coureurs komen er nog in actie?

Elk team moet nog minimaal een vrije training afstaan aan een onervaren coureur. Bij Mercedes wordt dat dus De Vries, terwijl bij Red Bull Liam Lawson op mag draven. Hij is sinds het ontslag van Vips de nieuwe reserve en waarschijnlijk mag hij ook nog plaatsnemen in de AlphaTauri voor een vrije training.

Bij Ferrari wordt het Robert Shwartzman. De Russische coureur, die dit seizoen rijdt onder de Israëlische vlag, zal plaatsnemen in de F1-75 voor een vrije training. Hij is tevens ook de test- en reservecoureur van de Italianen.

Bij Williams weten we zeker dat Logan Sargeant in mag stappen. Het F2-talent zal dit doen in zijn thuisland tijdens het raceweekend in de Verenigde Staten. Een mooie publiciteitsstunt van het team.

			© XPBimages
	© XPBimages

Twijfelgevallen

Bij de andere teams is er nog wat minder zekerheid over de coureur of coureurs die een vrije training af mag of mogen gaan werken. Bij Alfa Romeo lijkt junior Theo Pourchaire de logische optie te zijn en teambaas Fred Vasseur gaf enkele weken geleden ook aan druk op zoek te zijn naar het perfecte moment.

Achter de schermen heeft Pourchaire echter nog geen contract bij het team voor 2023, dus het zou ergens ook zonde zijn om iemand een kans te geven F1-ervaring op te doen, om hem vervolgens de deur uit te zien lopen. De vraag is echter: wie anders? Er lijkt geen alternatief te zijn.

Bij Aston Martin is het al helemaal een groot vraagteken. Junioren hebben ze niet, dus dan kom je vanwege de Mercedes-motor achterin al heel snel uit bij wederom Nyck de Vries, maar niets is daar nog zeker.

Ook bij Haas is het nog niet bekend gemaakt wie er in mag stappen, maar de kans is groot dat het test- en reservecoureur Pietro Fittipaldi zal worden. Hij reed weliswaar al twee Grands Prix toen hij eind 2020 inviel voor de geblesseerde Haas-coureur Romain Grosjean, maar alsnog komt hij in aanmerking voor het zitje.

Kwestie Alpine - McLaren

Tot slot hebben we McLaren en Alpine. Tja, daar speelt er natuurlijk van alles. Contractueel is het test- en reservecoureur Oscar Piastri beloofd dat hij dit jaar in de Alpine zal mogen stappen voor de twee vrije trainingen, maar met de kennis dat hij waarschijnlijk over zal stappen naar McLaren zal Alpine daar weinig voor voelen.

Maar als het in zijn contract staat, dan zal er nog naar een oplossing moeten worden gezocht samen met McLaren. Dat team zal zelf ongetwijfeld alvast Piastri in de wagen willen hebben voor twee vrije trainingen, maar tegelijkertijd staan IndyCar-coureurs Colton Herta en Pato O'ward ook te popelen om in het zitje te stappen. Zijn hebben namelijk al privétests afgewerkt om zich voor te bereiden op een eventuele vrije training.

Bij Alpine kan men eventueel nog terugvallen op Jack Doohan, die momenteel rijdt in de Formule 2. De Alpine-junior is de logische tweede keuze mocht Piastri uiteindelijk gepasseerd worden.

Check hieronder het overzicht.

Deze coureurs mogen een vrije training afwerken

Team Coureur(s) Wel/niet zeker
Mercedes De Vries Zeker
Red Bull Vips, Lawson Zeker
Ferrari Shwartzman Zeker
AlphaTauri Lawson Zeker
Williams De Vries, Sargeant Zeker
McLaren Piastri, Herta, O'Ward? Nog niet zeker
Alpine Piastri, Doohan? Nog niet zeker
Alfa Romeo Pourchaire? Nog niet zeker
Aston Martin De Vries? Nog niet zeker
Haas Fittipaldi? Nog niet zeker

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie