Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze drie coureurs zijn de kanshebbers op het Formule 1-stoeltje van Mazepin

In Bahrein zal tijdens de testdagen Pietro Fittipaldi op het stoeltje zitten van de ontslagen Nikita Mazepin. Maar wie zit de rest van het seizoen in de Haas VF-22? Drie coureurs maken nog kans.

Het is een stressvolle periode binnen de renstal van Haas, dat vorige week afscheid moest nemen van haar Russische geldschieter en coureur Nikita Mazepin. Dat in reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne. Plots moest het team vol aan de bak om een nieuwe coureur te zoeken, want er was nog maar een week te gaan tot de testdagen en twee tot het eerste raceweekend. Pietro Fittipaldi, de officiële test- en reservecoureur van het Haas-team, zal de komende dagen plaatsnemen in de bolide waar eerst Mazepin in zou rijden, maar voor de start van het seizoen is men op zoek naar een andere coureur.

Haas wil ervaring

Haas is namelijk op zoek naar ervaring naast Mick Schumacher en dat is iets waar Fittipaldi niet aan voldoet. De Braziliaan reed in 2020 twee Grands Prix, maar reed behalve wat testmeters verder nog nooit in de Formule 1. Daarom staan er naar verluidt drie namen op het lijstje van teameigenaar Gene Haas: Nico Hulkenberg, Kevin Magnussen en Antonio Giovinazzi. Naar alle waarschijnlijkheid zal een van die drie coureurs de komende dagen een contract tekenen bij de Amerikaanse renstal.

Kevin Magnussen

In de Deense sportmedia is het momenteel het gesprek van de dag: Kevin Magnussen maakt kans op een terugkeer in de Formule 1. Hij heeft echter wat probleempjes die hij op moet lossen wil hij op korte termijn weer uit kunnen komen in de koningsklasse van de autosport. Zo heeft hij een contract in Amerika om te racen voor Chip Ganassi. Volgende week zou hij al aan de slag gaan in de 24 uur van Sebring, maar dan vindt natuurlijk ook het openingsweekend van het Formule 1-seizoen plaats. Daarnaast heeft hij een contract met Peugeot, waarvoor hij in de nieuwe Hypercar zou gaan rijden. De Franse autofabrikant wil dit jaar voor het eerst de baan op voor een of meerdere races, met onder meer Magnussen aan het stuur. Die weekenden clashen ook met de Formule 1. Daarnaast moet er in die wagen nog veel getest worden. Contractueel zal de Deen dus nog even wat problemen op moeten lossen. Haas zal niet betalen om hem uit te kopen.

Nico Hulkenberg

De Duitser is een publiekslieveling, maar heeft wel al even niet meer full time geracet in de Formule 1. Dat was namelijk in 2019, drie seizoenen geleden. Wel is hij al even test- en simulatorcoureur voor Aston Martin, waardoor hij de nieuwe 2022-bolide wel kent. Tussendoor viel hij wel af en toe in, maar hij mist daardoor misschien wel de fitness, aangezien hij buiten F1 nog weinig racemeters heeft gemaakt. Dat kan van Magnussen niet gezegd worden. Tegelijkertijd heeft Hulkenberg nooit echt veel persoonlijke sponsoren gehad, die bij Haas mogelijk wel de doorslag kunnen geven. Achter de schermen is hij daar ongetwijfeld hard mee aan de slag gegaan, maar de vraag is of hij het op tijd voor elkaar kan krijgen.

Antonio Giovinazzi

De derde en laatste kandidaat om Mazepin te fulltime te vervangen, is Antonio Giovinazzi. De Italiaan zei de Formule 1 afgelopen seizoen gedag toen zijn Alfa Romeo-contract niet werd verlengd en verkaste naar de Formule E. Daar rijdt hij in de achterhoede voor Dragon Penske, maar naar verluidt is hij wel zo slim geweest om in zijn contract te laten zetten dat hij weg mag gaan als hij een kans krijgt in de Formule 1. Contractueel zijn er dus weinig problemen en Gio is van alle drie de kandidaten de persoon met de meest recente F1-ervaring. Iets anders dat in zijn voordeel spreekt, is het feit dat hij nog altijd een Ferrari-coureur is en de twee renstallen nauwe banden hebben. Kan dat de doorslag geven en Giovinazzi richting het Haas-zitje helpen? De tijd gaat het uitwijzen. De klok tikt verder en er wordt snel een beslissing verwacht. Wie zou jij het liefst in het zitje zien?

Viaplay
x
GP Hongarije Mogelijk code rood en extreme hitte tijdens GP Hongarije