Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze landen azen op de organisatie van een Formule 1-Grand Prix

Liberty Media heeft al vaker de wens uitgesproken om 25 Formule 1-Grands Prix per seizoen te organiseren. Aan het aanbod zal het in ieder geval niet liggen. Genoeg landen zien het zitten om hun naam toe te voegen aan de Formule 1-kalender. Een overzicht.

In 2020 bestaat de Formule 1-kalender voor het eerst in de geschiedenis uit 22 races, een record. De Grands Prix van Nederland en Vietnam werden toegevoegd, terwijl de Duitse GP komend seizoen is verdwenen van het racetoneel. Als het aan de Formule 1-bazen van Liberty Media ligt, dan stijgt dat getal echter naar nieuwe recordhoogtes. Meer dan eens heeft F1-baas Chase Carey hardop uitgesproken dat 25 races hét droomgetal qua aantal races is. Meerdere landen zijn in de running voor een felbegeerd plekje op de kalender.

Saoedi-Arabië

Op de Formule 1-kalender staan weliswaar al twee races in het Midden-Oosten, maar als het aan Saoedi-Arabië ligt, dan worden dat er drie. Naast de Grands Prix in Bahrein en Abu Dhabi moet er dus ook een komen in het land waar dit jaar ook al de Dakar Rally werd verreden. De beoogde locatie voor de GP van Saoedi-Arabië is Qiddiyah, een mega-entertainmentstad die momenteel in aanbouw is. Naast een circuit moet er bijvoorbeeld ook een pretpark en een groots zwemparadijs verrijzen in de woestijn. Naar verluidt zijn de plannen al vergevorderd en zal het Formule 1-circus uiterlijk vanaf 2023 neerstrijken in het Arabische land. Een impressie van de stad plus het circuit is hieronder te zien. Tekst gaat verder onder de video

FPuqdIXD9zY

Argentinië

De Argentijnse minister van sport gaf recent aan dat hij maar al te graag de Formule 1 terug ziet keren op de geboortegrond van Juan Manuel Fangio. In de historie van de sport werden er al in totaal 21 F1-races afgewerkt in de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land, Buenos Aires. Argentinië is overigens zeker niet mis van auto- en motorsport. Zo zijn de MotoGP en het WK Superbikes jaarlijks aanwezig in Argentinië en ook het World Rally Championship strijkt ieder jaar neer in het Zuid-Amerikaanse land.

Finland?

Het is al even stil geweest omtrent een eventuele Formule 1-Grand Prix in Finland. Afgelopen seizoen ging meer dan eens de stem op dat de Finnen wel eens geïnteresseerd zouden zijn een race op Finse bodem. Ondanks de rijke historie van het land in de sport, heeft er nog nooit een Grand Prix in het land plaatsgevonden. De autosportfederatie FKK startte afgelopen jaar een onderzoek naar de mogelijkheden voor een Grand Prix, die plaats zou moeten vinden op de KymiRing, dat vanaf 2020 ook al de MotoGP verwelkomt. "Een studie naar de mogelijkheden om een F1-race te organiseren leert ons wat er nodig is om de klasse te verwelkomen, kennis die we ook kunnen inzetten bij het organiseren van andere race-evenementen", aldus de voorzitter van de Finse autosportfederatie in 2019. Hoe het Finse circuit eruit ziet, kan je hieronder bekijken. Tekst gaat verder onder de video .

fWPXz3v3i2M

Miami

Het is één grote soapserie: de Grand Prix van Miami. Al maandenlang wordt er door de lokale politiek gekibbeld over een potentiële Formule 1-GP in de stad in Florida. Enkele ideeën werden al afgeschoten en het meest recente plan dat momenteel op tafel ligt zet in op een Grand Prix rond het Hard Rock Stadium van de lokale American Football Club genaamd de Miami Dolphins. Of deze GP er daadwerkelijk gaat komen is nog maar de vraag, maar wat wel zeker is, is dat Liberty media maar al te graag een tweede Grand Prix in de Verenigde Staten ziet. Mochten deze plannen dus worden afgeschoten, dan is de kans groot dat er elders in de VS weer een GP op touw wordt gezet.

Afrika

Ja, we weten dat Afrika geen land is, maar het Afrikaanse continent doet het al sinds 1994 zonder een plekje op de Formule 1-kalender. In 1993 stond de Grand Prix van Zuid-Afrika voor de laatste keer op het Formule 1-toneel. In 1958 werd er eenmalig geracet in Marokko. De twee genoemde Afrikaanse landen lijken ook de twee grootste kanshebbers voor een eventuele race op het Afrikaanse continent. Afgelopen jaar lieten de Formule 1-bazen al weten erg graag naar Afrika te gaan, omdat het het enige bewoonde continent is waar niet wordt geracet door de koningsklasse. Op het Kyalami-circuit in Zuid-Afrika wordt vurig gehoopt op een terugkeer van de Formule 1. Het circuit werd recentelijk vernieuwd en vanaf 2021 verschijnt het ook al op de kalender van het World Endurance Championship. Zijn Max Verstappen en collega's de volgende die in 2021 in Zuid-Afrika acte de présence geven? Rijd hieronder een rondje mee over het vernieuwde circuit.

Y6vP9E3KUAo

De Filipijnen

Ook dit idee dateert inmiddels al weer van begin vorig seizoen, maar vorig jaar legde Liberty Media 'beslag' op de merknaam 'Phillipine Grand Prix', waardoor het erop leek dat de Formule 1-bazen een Grand Prix in het Aziatische land wel zagen zitten. Een race in de Filipijnen zou net als de aanstaande race in Vietnam een straatrace moeten worden, maar dan door de straten van Manilla, de hoofdstad van de eilandengroep. Eventueel kan er worden uitgeweken naar het Pradera Verde Racing Circuit, ontworpen door circuitarchitect Hermann Tilke, al is het circuit momenteel nog in aanbouw. De eerste schetsen zijn hieronder te zien.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"