Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze mensen moeten Max Verstappen in 2022 de wereldtitel bezorgen

Max Verstappen zal in 2022 de Formule 1-titel verdedigen. Dit doet hij natuurlijk niet alleen, maar met een heel team achter zich. Dit is het team van de Red Bull-coureur.

Door een ijzersterk seizoen en het winnen van de allesbepalende Grand Prix van Abu Dhabi is Max Verstappen nu wereldkampioen Formule 1. Natuurlijk heeft hij de wereldtitel niet alleen te danken aan zijn rijkunsten, want achter de schermen draagt een onmisbaar team bij aan zijn prestaties. We zetten ze voor je op een rijtje.

Gianpiero Lambiase (race engineer)

Een van de belangrijkste personen voor Verstappen is Gianpiero Lambiase, dé man aan de pitmuur. Lambiase is al sinds 2016 de race engineer van de regerend wereldkampioen. GP is regelmatig te horen op de boordradio en is onmisbaar tijdens een Grand Prix-weekend. De Brit met Italiaanse roots begeleidt de Nederlander tijdens elke sessie, kwalificatie en natuurlijk elke Grand Prix. De band tussen de twee is zelfs zó goed dat Verstappen stopt met racen als Lambiase er ook mee stopt. "Ik heb hem gezegd dat ik alleen maar met hem werk. Zodra hij stopt, stop ik ook", aldus de Limburger tegenover Ziggo Sport .

Jos Verstappen (vader)

Jos Verstappen is niet alleen belangrijk omdat het de vader van Max is. De voormalig Formule 1-coureur heeft zijn zoon 'opgeleid' naar de coureur die hij vandaag de dag is. Jos kon soms bikkelhard zijn als zijn zoon iets fout deed, maar uiteindelijk werkte het advies overduidelijk en is het ultieme doel bereikt: wereldkampioen worden. Vandaag de dag is vader Jos wat minder betrokken bij de prestaties van Verstappen, maar Jos the Boss is nog vaak genoeg te zien naast het asfalt. Max heeft het advies van zijn vader niet per se meer nodig, maar zal ongetwijfeld nog af en toe wat tips en tricks krijgen.

Tom Hart (performance engineer)

De performance engineer van Verstappen, Tom Hart, bekijkt alle data van de coureur en analyseert de feedback van de coureur. Dit is belangrijk om de bolide klaar te stomen voor de races en de afstelling voor een Grand Prix perfect te krijgen. De race engineer houdt zich bezig met het grotere plaatje, de performance engineer met de details. Hart is relatief nieuw in het team van Verstappen. De Nederlander had een jaar geleden nog Hugh Bird als performance engineer, maar hij maakte een overstap. Niet heel ver weg, want Bird werkt nu aan de andere kant van de garage bij het kamp van Sergio Perez.

Helmut Marko (adviseur & talentscout)

Red Bull-adviseur Helmut Marko is volgens Verstappen 'als een vader' voor hem. Marko was al vroeg betrokken bij de carrière van de Limburger, want als talentscout zag hij het talent van Verstappen al erg vroeg. Marko zorgde ervoor dat Verstappen de Formule 3 in kon. Een jaar later debuteerde Verstappen al in de Formule 1 bij Toro Rosso, om maar aan te geven hoe belangrijk Marko is in het coureursprogramma van Red Bull. De twee hebben een sterke band opgebouwd tijdens het Formule 1-avontuur naar de wereldtitel.

Bradley Scanes (performance coach)

Nadat Jake Aliker stopte als performance coach van Verstappen, nam Bradley Scanes het over. De personal trainer en fysiotherapeut zorgt ervoor dat Verstappen altijd in vorm is voor de race-weekenden. Topfit zijn hoort erbij als je Formule 1-coureur bent.

Masashi Yamamoto (Honda/Red Bull Powertrains)

Voormalig Honda F1-hoofd Masashi Yamamoto is en blijft belangrijk. De afgelopen jaren was de Japanner dé man die ervoor zorgde dat het Honda-project slaagde. De krachtbron van Red Bull en AlphaTauri was in 2021 al aardig competitief en leverde natuurlijk een belangrijke bijdrage aan de titel van Verstappen. Ook in 2022 zal Yamamoto Verstappen gaan ondersteunen in zijn strijd om de titel. De Japanner verlaat Honda en gaat een soort schakel zijn tussen Honda en Red Bull Powertrains, het motorproject van de Oostenrijkse renstal. Honda blijft ondertussen de motoren onderhouden, de komende jaren.

Overige belangrijke namen binnen het team van Verstappen

Natuurlijk zijn bovenstaande personen niet álle medewerkers die Verstappen helpen in het gevecht om zijn tweede wereldtitel. Het zijn wel de mannen die erg close samenwerken met de Nederlander, al zijn een aantal anderen ook onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan teambaas Christian Horner, Verstappens teamgenoot Sergio Perez en topontwerper Adrian Newey. Elke medewerker van Red Bull draagt zijn of haar steentje bij aan de titel. Daarnaast is vriendin Kelly Piquet een erg belangrijk persoon in het leven van Verstappen en is ze vaak te zien naast het circuit.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"