Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Discussie over aanblijven Alonso bij Aston Martin: "Was er geen beter alternatief?"

Fernando Alonso blijft bij Aston Martin, maar is zijn contractverlenging nou een goed idee of niet? De redactie van RacingNews365 én de fans vellen hun oordeel.

Alonso Bahrain 2024
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Totaal gebrek aan ambitie van Aston Martin? - Ruud Dimmers

Aston Martin droomt van wereldtitels in de Formule 1, maar hoe past het langer vastleggen van Fernando Alonso hier bij? De Spanjaard wordt op 29 juli 43 jaar en wil nog doorgaan tot en met minimaal 2026. Hoe spraakmakend de tweevoudig kampioen ook is, is hij niet over zijn echte top heen? Feit is dat Alonso niet sneller zal worden de komende jaren.

Gekoppeld aan zoontje van de baas, Lance Stroll, staat er een rijdersduo met een zeer ervaren coureur, die of hij het leuk vindt of niet toch echt een dagje ouder wordt, en een coureur die al vaak genoeg bewezen heeft de top niet te gaan halen. Was er geen verfrissende coureur beschikbaar? Je toekomst ophangen aan Alonso is risicovol en is hij echt de man die Aston de titel gaat bezorgen? Nee, dat denk ik niet.

Of papa Stroll moet echt zijn zoon de deur wijzen en vol inzetten op een coureur van het kaliber Max Verstappen, Lando Norris, Charles Leclerc of Carlos Sainz. Maar de kans dat Lance de deur gewezen wordt is bijzonder klein te noemen.

Wat gaaf! En wat saai tegelijk... - Jan van der Burgt

Mijn eerste reactie in de RacingNews365 redactie WhatsApp-groep was er één van teleurstelling. Dat Alonso in de Formule 1 blijft? Top! Maar hoe kicken (om er maar eens een woord in te gooien dat in de begindagen van Alonso's carrière nog hip was) was het geweest als hij daadwerkelijk naast Max Verstappen bij Red Bull terecht was gekomen? Een long shot natuurlijk, maar toch.

Nu zie ik het zomaar gebeuren dat de carrière van Alonso als een nachtkaars uitgaat na 20 jaar van langzaam uitdoven. Ik zie niet hoe Aston Martin binnen een paar jaar de F1-top definitief gaat bestormen. Daarvoor zal het team nog heel veel teams voorbij moeten streven die ook niet stil zitten. Meer podiums? Ongetwijfeld, maar overwinningen? Ik waag te betwijfelen of dat echt realistisch is. En dat is slechts de eerste te slechten barrière op weg naar het ultieme doel.

En het is leuk dat overal in wordt geïnvesteerd bij Aston Martin, maar als men vast blijft houden aan Lance Stroll zal je aan de voorkant van de grid altijd een eenmansformatie hebben die het op moet nemen tegen twee topcoureurs van concurrerende teams. Maar ik hoop met heel mijn hart dat Aston Martin mijn ongelijk bewijst op twee vlakken. Namelijk dat het team wél op eigen kracht kan gaan winnen en dat ze op enig moment af durven te stappen van de vruchteloosheid die om Lance Stroll heen hangt.

			© XPBimages
	© XPBimages

Sluwe vos verliest zijn streken niet - Pepijn van der Hulst

"I'm here to stay." Eerlijk is eerlijk: het was een mooie aankondiging van een verlenging waar ik toch mijn vraagtekens bij heb. Natuurlijk staan de kwaliteiten van Alonso buiten kijf, maar het is een eeuwigheid geleden dat een coureur van zijn leeftijd écht het verschil maakte. Nu kan Alonso het nog, doet hij het ook met Honda in 2026? Voor dat jaar zie ik Aston Martin de laatste stap niet zetten.

Overigens snap ik de keuze vanuit Aston Martin niet helemaal. Je verlengt een contract van een coureur die in principe niet meer véél sneller gaat worden en weet dan ook dat je met het rijdersduo Alonso en Stroll de top moet bestormen. Zijn dat nou écht de gegadigden om Aston Martin aan overwinningen en titels te hebben? Ik denk het niet.

Het lijkt er ook op dat er vrij positief naar de hernieuwde samenwerking met Honda wordt gekeken. Tsja... Alonso lag bij McLaren in de clinch met het merk en zal in de pas mee moeten lopen om er een succes van te maken. Als Honda nu zou instappen, zag ik een geweldig jaar nog wel voor me, maar in 2026 eigenlijk niet, mede door zijn leeftijd. Het is aan Alonso om het tegendeel te bewijzen, want zoals de titel al luidt: een sluwe vos verliest zijn streken niet.

Wat vinden de fans?

Uiteraard deden de fans ook hun zegje in een poll en de resultaten zijn overweldigend. Op de vraag of Alonso er goed aan doet om bij Aston Martin te blijven, reageert ongeveer 90% van de Nederlandse fans (bijna 1.100 stemmen) bevestigend. 3% denkt dat Alonso beter naar een ander team had kunnen verkassen, terwijl maar 6% hem liever uit de Formule 1 zag vertrekken. Fernando, de fans zijn blij met je keuze!

Bekijk de uitslag hieronder!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen maakt zich geen zorgen: "Dit zegt niks voor Monaco"