Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Dit zijn de Formule 1-coureurs en Formule 1-teams in 2023

In 2023 staan er wederom twintig Formule 1-coureurs aan de start van het Formule 1-seizoen 2023, die samen uitkomen voor in totaal tien Formule 1-teams. Bekijk hier het overzicht.

In 2023 zien we weer een aantal wijzigingen in de Formule 1. Na een druk jaar op de coureursmarkt is door de aankondiging van Nico Hulkenberg bij Haas nu eindelijk de grid voor 2023 compleet.

Bij de topteams verandert er niets. Zowel Red Bull, als Mercedes en Ferrari houden vast aan dezelfde coureurs. Allemaal hadden zij sowieso een nog langer lopend contract. Eind volgend jaar loopt het contract van Lewis Hamilton af, de andere vijf coureurs bij de topteams liggen nog tot en met 2024 vast.

In het middenveld zien we ook een hoop wijzigingen. Het begon allemaal met de aankondiging van Sebastian Vettel. Hij gaat met pensioen. Zijn plekje bij Aston Martin wordt opgevuld door Fernando Alonso, die overkomt van Alpine. De Spanjaard wordt op zijn beurt vervangen door Pierre Gasly, die de overstap maakt van AlphaTauri en de Red Bull-familie dus na een lange tijd verlaat.

Twee Nederlanders in de Formule 1

Het zorgde voor een nieuw zitje bij het zusterteam van Red Bull. Helmut Marko koos echter niet voor een jongeling, maar voor een iets oudere coureur. Wel een met weinig F1-raceervaring: Nyck de Vries. De Nederlander mocht in 2022 in Monza invallen voor Alexander Albon bij Williams en wist met de slechtste auto van het veld meteen punten te scoren. Het leverde hem dus een zitje bij AlphaTauri op.

De Vries is niet de enige nieuwe naam, want ook bij McLaren zien we een nieuw gezicht. Daniel Ricciardo werd gewogen en te licht gevonden, waarna McLaren besloot om het contract van de Australiër af te kopen. In 2023 wordt hij dan ook vervangen door Oscar Piastri, de F2-kampioen van 2021. Hij komt over van Alpine, waar hij reserve was.

De laatste nieuwe naam is die van Logan Sargeant. De jonge Amerikaan vervangt bij Williams Nicholas Latifi, aan wiens F1-avontuur na drie seizoenen een einde komt. Sargeant maakte indruk tijdens zijn eerste seizoen in de Formule 2 en het team uit Grove besloot daarom om haar junior promotie te geven.

Tot slot zien we ook nog een bekende naam terugkeren. Nico Hulkenberg maakt zijn zoveelste comeback uit zijn carrière en mag nu weer fulltime aan de slag. Dat doet hij bij Haas, als vervanger van Mick Schumacher. De jonge Duitser presteerde niet goed genoeg om een contractverlenging af te dwingen.

Check hieronder de volledige grid voor 2023.

Formule 1-teams en Formule 1-coureurs in 2023

Team Coureur 1 Coureur 2
Red Bull Max Verstappen Sergio Perez
Ferrari Charles Leclerc Carlos Sainz
Mercedes Lewis Hamilton George Russell
Alpine Esteban Ocon Pierre Gasly
McLaren Lando Norris Oscar Piastri
Alfa Romeo Valtteri Bottas Guanyu Zhou
Aston Martin Lance Stroll Fernando Alonso
Haas F1 Kevin Magnussen Nico Hulkenberg
AlphaTauri Yuki Tsunoda Nyck de Vries
Williams Alex Albon Logan Sargeant

Ook interessant:

F1-grid 2023 compleet: Hulkenbergt tekent contract bij Haas

Nico Hulkenberg is BACK! Voor de derde keer begint hij aan een fulltime F1-avontuur. Joris Mosterdijk bespreekt hieronder de Duitser en zijn carrière tot nu toe.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'