Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Williams

Dit zijn de mogelijke vervangers van Sargeant bij Williams

Als we de geruchten mogen geloven hoeft Logan Sargeant niet te rekenen op een langdurige Formule 1-toekomst. De prestaties van de Amerikaan laten nog te wensen over, maar welke coureur moet het stoeltje overnemen als Sargeant inderdaad wegvalt?

Sargeant Miami Sprint 2
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Er gaan de laatste tijd al speculaties rond over de Formule 1-toekomst van Logan Sargeant, want de Amerikaan kan de rest van de grid wat prestaties betreft niet bijbenen. Een reeks teleurstellende resultaten én toenemende publieke druk maken de situatie voor Sargeant alleen maar erger, want het heeft er alle schijn naar dat zijn tijd bij Williams binnenkort zal eindigen. 

Tot overmaat van ramp dringt toptalent Kimi Antonelli zich ook aan, want de Mercedes-protegé wordt al met enige regelmaat in verband gebracht met het overnemen van het stoeltje van Sargeant. De Italiaan zou zelfs klaargestoomd worden om het stokje halverwege het seizoen al van Sargeant over te kunnen nemen, al komt hij wegens zijn leeftijd pas in augustus in aanmerking voor een superlicentie. 

Het debuut van Antonelli lijkt haast een zekerheid, vooral nu de FIA een verzoek heeft liggen om een uitzondering voor het Italiaanse toptalent te maken (de coureur moet minimaal 18 jaar oud zin om deel te mogen nemen aan de koningsklasse). De kans is echter aanwezig dat Williams een beroep zal moeten doen op een plan B, maar welke opties blijven er nog over als het team besluit Sargeant te laten vallen?

Valtteri Bottas

Voor Bottas zou een terugkeer op het oude nest fantastisch zijn. De Finse coureur kreeg bij Williams de kans om zich te ontwikkelen tot de coureur die hij nu is en de kwaliteiten die hij bij de Britse renstal ontwikkelden maakte hem uiteindelijk een interessante keuze voor Mercedes na het vertrek van Nico Rosberg. Bottas viel echter ver terug in de pikorde nadat hij eind 2021 vertrok bij Mercedes en dus wil hij nu maar al te graag laten zien wat hij kan. 

Met tien Grand Prix-overwinningen en maar liefst 67 podiumplekken op zak heeft Bottas één van de indrukwekkendste CV's op zak. Hij zou daarbij ook een prachtige aanwinst zijn voor Williams, want met zijn tien jaar Formule 1-ervaring kan hij naast Alexander Albon een sterke impuls teweeg brengen. Het begint er steeds meer op te lijken dat Bottas geen onderdeel meer uitmaakt van de toekomstplannen van Audi, dus een tweede ronde bij Williams zou geen verkeerd alternatief zijn.

			© XPBimages
	© XPBimages

Pierre Gasly

Pierre Gasly stond in zijn eerste jaren als Formule 1-coureur te boek als een groot talent, maar de Fransman heeft sinds zijn vertrek bij de Red Bull-familie nooit echt kunnen verrassen. Vorig seizoen wist hij in Zandvoort het podium te halen, maar verder is het Alpine-avontuur van Gasly nog niet bepaald succesvol. 

De start van het seizoen verliep rampzalig voor Alpine en de het eerste punt van het seizoen werd tijdens de Grand Prix van Miami pas binnengesleept door Esteban Ocon. Het Franse team was tot dusver nog niet in staat consistent mee te vechten om de punten en dus moet het nu genoegen nemen met de achtste plek in het constructeurskampioenschap.

Gasly doet het individueel niet veel beter in het rijderskampioenschap, want de voormalig Red Bull-coureur heeft momenteel de negentiende plek in handen. Zijn beste resultaat was een twaalfde plek tijdens de Grand Prix van Miami, al is de kans klein dat Gasly daar zelf tevreden mee was. Het wordt op dit tempo lastig voor de Franse renstal om hun coureurs te overtuigen nog langer te blijven, dus misschien kiest Gasly wel voor een nieuwe uitdaging?

			© XPBimages
	© XPBimages

Esteban Ocon

Gasly wist nog geen potten te breken in zijn eerste jaar bij Alpine, maar Esteban Ocon loopt aan de andere kant van de garage al langere tijd tegen dat probleem aan. De Fransman rijdt sinds 2020 voor het team, dat toentertijd nog bekend stond als Renault, en voelt zich daar inmiddels prima thuis. Hij won nog een race voor het team tijdens de Grand Prix van Hongarije van 2021, maar met de huidige vorm van Alpine ligt een soortgelijk resultaat nog lang niet in het verschiet. 

Het opvallende is echter dat Ocon nog altijd in verband wordt gebracht met Mercedes, want de carrière van de Fransman wordt nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden door de Duitse renstal. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de Fransman de uitverkorene zal zijn om Lewis Hamilton te vervangen nu Carlos Sainz en Antonelli op het lijstje van Wolff staan, maar wie weet heeft Williams nog wel een plekje over voor de oude bekende.

			© XPBimages
	© XPBimages

Kevin Magnussen

Kevin Magnussen leek enkele weken geleden, na het Formule 1-debuut van Oliver Bearman, nog reden te hebben om te vrezen voor zijn plekje. Toch lijkt er op dit moment geen reden tot paniek te zijn voor de Deen, want met het vertrek van Nico Hülkenberg lijkt de kans alsmaar groter te worden dat Magnussen alsnog kan rekenen op een verlenging van zijn contract bij Haas. 

Hij heeft op dit moment echter tien strafpunten op zijn licentie staan, wat betekent dat ze bij Haas klaar moeten staan om iemand als vervanger aan te wijzen als het nodig is. Die strafpunten kwamen grotendeels voort uit de teamgeest van de Deen, maar zou de 'roekeloosheid' van de Deen ook in zijn nadeel kunnen werken? En, mocht zijn rijgedrag roet in het eten gooien, zou er dan een kans bestaan dat Williams hem als de juiste kandidaat ziet voor het stoeltje naast Albon?

			© XPBimages
	© XPBimages

Zhou Guanyu

Zhou heeft, van alle coureurs op dit lijstje, de minste ervaring, maar de Chinese coureur is wel een realistische optie voor Williams. Op dit moment is hij met zijn derde Formule 1-seizoen bezig, maar dat weerhield hem er niet van om de ervaren Bottas op sommige momenten zelfs te verslaan. De Chinese coureur kan ook rekenen op de nodige steun uit zijn thuisland, wat tijdens de Grand Prix van China al duidelijk werd. 

Deze mate van populariteit in een land waar de Formule 1 pas net aan de voet van de berg staat is bijzonder en daarmee is hij ook een waardevolle aanwinst voor de teams. Het is onwaarschijnlijk dat Zhou een rol gaat spelen in de toekomstplannen van Audi, maar daardoor zou het geen verrassing zijn dat de Chinese coureur het nummer van Williams-teambaas James Vowles even heeft opgezocht om zijn mogelijkheden op een rijtje te zetten.

			© XPBimages
	© XPBimages

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko weet het zeker: "Dan had Verstappen nooit gewonnen in Imola"