Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Dit zijn de sterren van het nieuwe Formule 2-seizoen

Ook dit jaar rijdt de Formule 2 weer in het voorprogramma van de Formule 1. Wie gaan er dit jaar vlammen en zien we misschien wel volgend jaar in de Formule 1 en van wie hoeven we niets te verwachten? Wij hebben het voor je op een rij gezet.

Met (net als de Formule 1) slechts drie testdagen in Bahrein achter de rug, maken 22 jonge coureurs zich op voor het nieuwe seizoen op jacht naar een stoeltje in de Formule 1. Een paar mega-talenten zijn gebleven en maken zich op voor hun tweede jaar, terwijl een aantal kampioenen de stap omhoog heeft gemaakt. Het niveau was niet vaak zo hoog, dus het is lastig om te zeggen wie er kampioen wordt. Toch doen wij een poging.

Prema (Oscar Piastri & Robert Shwartzman)

Het Italiaanse team won in 2020 de titel met Mick Schumacher en won ook het constructeurskampioenschap doordat Schumacher en Robert Shwartzman (21) samen zes races wonnen. Shwartzman had een geweldig debuutseizoen waarin hij het Schumacher meer dan lastig maakte, maar hij verloor momentum in de tweede helft van het seizoen. Shwartzman blijft voor een herkansing en het enige doel van de Rus is de titel, met in het achterhoofd een eventueel zitje bij Haas of Alfa Romeo. Nieuw bij Prema is de 2020 FIA Formule 3-kampioen Oscar Piastri (19). De Australiër is ook de 2019 Formule Renault Eurocup-kampioen en won dus twee opeenvolgende titels. Hij gaat op zoek naar overwinningen in zijn debuutseizoen.

UNI-Virtuosi (Felipe Drugovich & Guanyu Zhou)

Afgelopen seizoen had UNI-Virtuosi een geweldige line-up met Alpine Academy-coureur Guanyu Zhou (21) en Ferrari Academy-rijder Callum Ilott. Ilott zal dit seizoen niet meer in de Formule 2 uitkomen, maar verkaste naar de GT World Challenge Europe-series met Iron Lynx. Zhou maakt zich op voor zijn derde seizoen. Het voornaamste doel van Zhou is om de benodigde veertig superlicentie-punten bijeen te sprokkelen zodat hij in aanmerking komt voor een plek in de Formule 1. Hij moet daar zevende voor worden. UNI-Virtuosi heeft mogelijk de klapper van het jaar te pakken met de komst van Felipe Drugovich (20), die na een verrassend goed seizoen de overstap maakte van het Nederlandse MP Motorsport. De Braziliaan is een van de grootste kanshebbers.

Carlin (Jehan Daruvala & Dan Ticktum)

Een andere verrassing van vorig jaar heeft al een plekje in de Formule 1 weten te veroveren: Carlin verloor Yuki Tsunoda aan AlphaTauri. De Japanner won drie races en finishte derde in het kampioenschap. Jehan Daruvala (22) had een lastig seizoen, omdat hij naar verluidt problemen had met een motor die minder power had. Daruvala zal zich willen revancheren voor het afgelopen seizoen en Red Bull willen laten zien waarom ze nog steeds vertrouwen in hem tonen. Hij wordt vergezeld door Dan Ticktum (21). De Brit had een wisselvallig seizoen met DAMS, maar won wél zijn thuisrace Silverstone. Carlin is een stap omhoog, dus de druk staat vol op de ketel.

Hitech Grand Prix (Liam Lawson & Jüri Vips)

2020 was het eerste jaar voor Hitech in de Formule 2 en dat kon je zien. Ze contracteerden Luca Ghiotto voor zijn ervaring, maar ondanks dat hij een race won, kwam hij niet verder dan een tiende plek in het kampioenschap. Zijn teamgenoot Nikita Mazepin had een beter jaar en pakte P5 in de eindstand. Hij maakt dit seizoen zijn debuut voor Haas. Hitch heeft dit seizoen een gloednieuwe line-up. Jüri Vips (20) heeft zich bij het team gevoegd nadat hij afgelopen seizoen vier ronden deed voor DAMS en hij pakte een podium in Mugello. De Red Bull-junior werd genoemd bij AlphaTauri, maar door de pandemie kon hij nergens een heel seizoen rijden en het zusterteam van Red Bull koos voor Tsunoda. Het wordt een gevecht tussen Red Bull-junioren bij Hitech, want Liam Lawson (19) zal zijn debuut in de Formule 2 maken.

ART GP (Christian Lundgaard & Theo Pourchaire)

Het lijkt erop dat de vloek van het tweede ART zitje afgelopen seizoen weer heeft toegeslagen. Waar Alpine Academy-lid Christian Lundgaard (19) een geweldig seizoen had als jongste coureur op de grid, stortte het seizoen van teamgenoot Marcus Armstrong compleet in na een podium in de sprintrace op de Red Bull Ring. Hij kwam het seizoen niet verder dan een dertiende plek. In 2021 heeft ART misschien wel de meest spectaculaire line-up. Na een geweldig jaar komt Lundgaard terug om voor het kampioenschap te strijden. Hij krijgt een van de grootste talenten als teamgenoot, Sauber-junior Theo Pourchaire. Nog altijd slechts 17 jaar oud is hij als een komeet omhoog geschoten: hij won de titel in de Duitse Formule 4 (ADAC F4) en liep de titel in de FIA F3 mis op drie punten.

MP Motorsport (Lirim Zendeli & Richard Verschoor)

Het Nederlandse MP Motorsport had een van de verrassingen van 2020 onder contract. Drugovich had net een lastig seizoen achter de rug in de FIA Formule 3 waar hij met Carlin slechts eenmaal in de punten eindigde. Maar hij verraste vriend en vijand door afgelopen seizoen in zijn debuutjaar direct de tweede race te winnen en er daarna nog twee op zijn naam te schrijven. Veteraan Nobuharu Matsushita en Giuliano Alesi (de zoon van) bestuurden de tweede auto, maar maakten geen indruk. MP Motorsport is het laatste team dat de line-up heeft gecompleteerd. Dat deed het deze dinsdagmiddag. Lirim Zendeli (21) maakte de stap omhoog na een goed seizoen in de FIA Formule 3 waar hij met Trident een race won op Spa, hoewel zijn teamgenoot David Beckmann hoger eindigde in de eindstand. Het tweede stoeltje gaat in ieder geval voor de eerste race naar Richard Verschoor. De Nederlander testte al voor het team in Bahrein.

Charouz (David Beckmann & Guilherme Samaia)

Afgelopen seizoen eindigde Charouz als zevende in het constructeurskampioenschap met 137 punten, maar slechts een van die punten werd gescoord door Pedro Piquet. Het was zijn eerste en laatste seizoen in de Formule 2. Hij wees op de hoge kosten voor zijn vertrek. Hun andere coureur Louis Deletraz keert ook niet terug, hij gaat ELMS rijden in de LMP2-klasse. Dat betekent dat Charouz een nieuwe line-up heeft die bestaat uit Guilherme Samaia (24) en David Beckmann (20). De Braziliaan Samaia maakte in zijn eerste seizoen in de Formule 2 geen indruk en scoorde geen punten, waar zijn teamgenoot Jack Aitken twee podiums pakte. Hij krijgt een tweede kans bij het Tsjechische team, dat in financiële problemen schijnt te verkeren. Beckmann had een zeer consistent seizoen in de FIA Formule 3, waar hij slechts eenmaal niet in de punten eindigde. In zijn debuutjaar bij een onstabiel team mag er echter niet teveel van hem verwacht worden.

DAMS (Marcus Armstrong & Roy Nissany)

Het Franse DAMS startte het afgelopen seizoen met Sean Gelael en Dan Ticktum, maar de Indonesische Formule 2-veteraan blesseerde zijn rug in de zesde ronde in Barcelona en werd tijdelijk vervangen door Jüri Vips. De Est liet zijn waarde zien met een podium in zijn derde weekend. Met Ticktum is het nooit saai, maar hij presteerde niet meer dan oké in zijn eerste volledige seizoen. DAMS heeft een compleet nieuwe line-up dit jaar. Gelael gaat WEC rijden en Ticktum is verkast naar Carlin. Marcus Armstrong (20) is een van de nieuwelingen en de Kiwi hoopt een beter seizoen te hebben dan afgelopen jaar, toen hij voornamelijk in de schaduw van teamgenoot Lundgaard vertoefde. Hij is echter zijn talent niet kwijt en met een jaar ervaring en een plek in de Ferrari Driver Academy, staat de druk vol op de ketel. Roy Nissany (26) gaat zijn derde jaar in en rijdt nu voor een sterker team, maar is niet een van de betere coureurs.

Campos Racing (Ralph Boschung & Gianluca Petecof)

De al eerder genoemde Samaia had een slecht seizoen bij het Spaanse Campos en wist geen enkel punt te scoren. Waar Aitken het jaar ervoor nog als vijfde eindigde, kwam hij in 2020 niet verder dan veertiende in het kampioenschap. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat de Brit de laatste ronde miste omdat hij zijn debuut in de Formule 1 maakte voor Williams waar hij George Russell verving, die op zijn beurt Lewis Hamilton bij Mercedes verving. Campos start het seizoen zonder baas Adrian Campos die dit jaar plotseling overleed. Ze hebben een nieuwe line-up die bestaat uit een rookie en een terugkerende F2-veteraan. Gianluca Petecof (18) is de 2020 Regionale Formule 3-kampioen. Hij won het met topteam Prema als Ferrari Driver Academy-lid, maar verloor beide plekken. Het schijnt dat Petecof nog niet voor het hele seizoen heeft kunnen betalen, dus het is niet zeker of de Braziliaan het seizoen kan afmaken. Ralph Boschung (23), toepasselijk genaamd de 'comeback kid', keert terug bij Campos na de laatste ronde van afgelopen jaar al Aitken te hebben vervangen.

HWA Racelab (Alessio Deledda & Matteo Nannini)

Het Duitse HWA maakte afgelopen seizoen zijn debuut in de Formule 2 met Artem Markelov en Giuliano Alesi. Het bleek een extreem lastig seizoen voor het team dat veel personeel had zonder ervaring in de Formule 2. De ervaring van Markelov kon ze niet redden, ze eindigden het seizoen op de tiende en voorlaatste plek. Beide coureurs scoorden slechts tweemaal punten. Ervaring telt, maar het is allerminst zeker dat HWA beter gaat presteren dan afgelopen jaar. Alessio Deledda (26) maakt zijn debuut in de Formule 2, na een jaar in de FIA Formule 3 waarin hij geen punten wist te scoren en op een 34ste plek in het kampioenschap eindigde. Tijdens de winter postte hij filmpjes van zichzelf terwijl hij veel te hard door het verkeer scheurde, dus hij kan zich niets meer veroorloven. Matteo Nannini (17) staat een zwaar seizoen te wachten. Alleen Pourchaire is jonger en de Italiaan maakte pas twee jaar geleden zijn debuut in de autoracerij. Het neefje van voormalig Formule 1-coureur Alessandro Nannini heeft door zijn leeftijd nog wel de tijd.

Trident (Marino Sato & Bent Viscaal)

Trident finishte als laatste in het constructeurskampioenschap afgelopen jaar, dus je zou kunnen zeggen dat ze matige coureurs hadden. Maar hoewel Roy Nissany en Marino Sato (21) absoluut niet de volgende Max Verstappen en Charles Leclerc zijn, kent de geschiedenis van de Formule 2 slechtere coureurs. Sato won in 2019 het Euroformule Open-kampioenschap (met Formule 3-auto's) door negen van de zestien races op zijn naam te schrijven. Nissany kan af en toe briljant uit de hoek komen, maar is vooral heel wisselvallig. Sato ging van hero naar zero afgelopen jaar en zal zijn blazoen dit jaar moeten oppoetsen in de Formule 2. Hij kreeg wel een boost toen hij zijn Formule 1-debuut voor AlphaTauri maakte bij de Young Driver Test afgelopen december. De Nederlander Bent Viscaal (21) kende een wisselvallig jaar in de FIA Formule 3. Hij won een race op Silverstone, had moeten winnen in Hongarije, maar eindigde lager in het kampioenschap dan teamgenoot Verschoor. Hij heeft vooralsnog een deal voor slechts een ronde, dus zal snel met het overige geld over de brug moeten komen voor een volledig seizoen.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi