Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Doorbreekt Verstappen of Ferrari de zegereeks van Mercedes?

Het Formule 1-seizoen 2019 kwam in de straten van Bakoe pas écht los. De vrije trainingen en kwalificatie verliepen incidentrijk, maar uiteindelijk staan er toch weer twee Mercedessen op de eerste startrij. Toch liggen er volop kansen voor Max Verstappen en de Ferrari's om te schitteren tijdens de race.

Ferrari viel tegen Het was volgens velen niet de vraag of Charles Leclerc of Sebastian Vettel de poleposition zouden veroveren, maar met wat voor voorsprong. Uiteindelijk liep het anders tijdens de kwalificatie. Door de twee rode vlaggen liep de sessie fors uit en daalde de baantemperatuur. Iets dat in het nadeel was van de Italianen die al het gehele seizoen worstelen om hun banden in het juiste venster te krijgen. Op de momenten dat ze dit voor elkaar hebben, vliegt de bolide over het asfalt. Op de andere momenten is de grip ineens verdwenen. Leclerc bezorgde zichzelf een slechte dienst door bij het kasteel in de muur te belanden. De jonge Monegask ging op het smalste deel van de baan in de fout en reed veel schade. Vanaf een negende positie, en startend op de medium band, is hij nog altijd niet afgeschreven voor de overwinning. Het gehele weekend was hij met afstand het snelste en in de Formule 2 zegevierde Leclerc al in de straten van Bakoe. Tekst gaat verder onder foto.

Max Verstappen Balend, maar toch ook tevreden. Bakoe is niet het ideale circuit voor Red Bull, dat is het ook nog nooit geweest. Het lange rechte stuk van liefst 2,2 kilometer is het pijnpunt, aangezien de Honda-motor minder pk's levert dan de krachtbronnen van Ferrari en Mercedes. Zeker tijdens de kwalificatie. Onder raceomstandigheden zijn deze verschillen kleiner, wat goed nieuws is voor de Nederlander. Zijn RB15 presteerde goed in de eerste en tweede sector, waarin motorvermogen minder belangrijk is. Het gat van een halve seconde tijdens de kwalificatie had nog enkele tienden kleiner kunnen zijn, indien Verstappen ook een slipstream had. Voor de race is Verstappen een belangrijke podiumkandidaat. Het gevoel in de auto is goed, de wegligging naar behoren en tijdens de long runs op vrijdag was de Red Bull-coureur razendsnel. Voormalig teamgenoot Daniel Ricciardo liet in 2017 zien dat er tijdens de race alles mogelijk is, door deze vanuit geslagen positie te winnen.

Mercedes Het Duitse team begon het seizoen op de best mogelijke manier: drie races gereden, driemaal een een-twee. Ook in Bakoe heeft de regerend kampioen de beste papieren. Met Valtteri Bottas op de eerste positie, voor Lewis Hamilton kleurt de voorkant van de grid wederom zilvergrijs. Naar verwachting blijft de kop van het veld dichter bij elkaar dan in China, wat een vermakelijke race op kan leveren. Door het lange rechte stuk is slipstreamen erg goed mogelijk, waarbij het effect al optreedt als een coureur binnen twee seconden van zijn voorganger rijdt. Willen de Mercedessen aan de horizon verdwijnen, dan moeten ze direct in de openingsronden toeslaan. Chaos op komst? De vrije trainingen en kwalificatie verliepen met talloze incidenten. De teller staat inmiddels op vier crashes en vijf rode vlaggen, maar dan in welk ander GP-weekend in de afgelopen twaalf maanden. Ook in de race worden er incidenten verwacht, waarbij de edities van 2017 en 2018 lieten zien dat er werkelijk van alles mogelijk is in de straten van Bakoe. Crashes, Safety Cars, botsende teamgenoten en onverwachte mannen als Stroll en Perez op het podium. Wie worden de helden van de editie van 2019? Om 14:10 uur gaan de lampen uit en is de Grand Prix van Azerbeidzjan officieel onderweg. Volg de race live, inclusief live timing, op RacingNews365.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden