Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Drie dodelijke slachtoffers in omstreden motorrace, organisatie verklaart verkeerde coureur dood

Het is misschien wel de meest beruchte auto- of motorsportwedstrijd ter wereld: de Isle of Man TT. Jaarlijks is het eigenlijk niet de vraag óf er doden gaan vallen, maar vooral wanneer. En hoeveel.

Jaarlijks worden op het eiland 'Man' in de Ierse zee de beroemde TT-races gehouden. Op een stratencircuit dat ruim zestig kilometer meet melden tientallen coureurs zich in verschillende klassen, van zijspanraces tot de beroemde superbikes. De snelheden liggen erg hoog, vaak ook in de oude dorpskernen waar doorheen wordt geracet. De strenge veiligheidseisen die gelden op afgesloten circuits zijn hier niet van toepassing. Het is ontegenzeggelijk spectaculair, maar jaarlijks wordt een hoge prijs betaald voor dat spektakel en dit jaar ligt die prijs in het bijzonder erg hoog. In vijf dagen tijd waren er al drie dodelijke slachtoffers te betreuren. Mark Purslow liet al het leven en in de zijspanwedstrijd overleefde Cesar Chanal een zwaar ongeval niet. Zijn bakkenist Olivier Lavorel ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Pijnlijk detail is dat de organisaties in het geval van deze zijspancrash in eerste instantie bekendmaakte dat de bakkenist was overleden. Mogelijk maakte het feit dat de crash een vlammenzee veroorzaakte het identificatieproces moeilijker.

Duizelingwekkend dodental

Gisteren, woensdag, werd de naam van Davy Morgan, met zijn 52 jaar een vertrouwd gezicht in het wereldje, aan het lijstje van dodelijke slachtoffers toegevoegd. Sinds het ontstaan van de races in 1907 zijn er al meer dan 250 dodelijke slachtoffers te betreuren. Toch wint de roep om maatregelen het tot op heden niet. De enorme risico's die de coureurs nemen maken voor hen deel uit van de kick en uiteindelijk kiezen ze er allemaal zelf voor om aan de start te staan. De TT-races duren dit jaar nog tot en met 10 juni. Update: Op vrijdag bracht de organisatie het droevige bericht naar buiten dat er nog eens twee coureurs zijn overleden. In opnieuw een zijspanrace crashten Roger (56) en Bradley Stockton (21), vader en zoon. In 1989 verongelukten voor het laatst vijf of meer coureurs tijdens één editie van de TT.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi