Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andretti Formula Racing

Druk op F1 verder verhoogd na afwijzing Andretti: "Dit verdient een onderzoek"

Ondanks het feit dat de Formule 1 de deur nog altijd dicht houdt, zet Andretti de plannen door om alles in gereedheid te brengen om op korte termijn toe te treden tot de Formule 1. Het team wordt daarbij gesteund door verschillende Amerikaanse politici die niets snappen van de afwijzing en een uitgebreid onderzoek willen.

Michael Andretti Mario Andretti
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Zeven senatoren hebben een brief geschreven aan het Amerikaanse ministerie van Justitie waarin ze oproepen tot een onderzoek naar de Formule 1 na de voorlopige weigering om Andretti een plaats op de grid te geven. De Formule 1 kondigde eerder dit jaar aan dat het Andretti's verzoek om vanaf 2026 toe te treden tot de F1-grid had afgewezen, ondanks dat de aanvraag van het Amerikaanse team wel was goedgekeurd door de FIA.

De F1 liet echter wel de deur open voor een toetreding in 2028 als Cadillac de motoren moet gaan leveren aan het team van Andretti. Ondanks de weigering van de FOM, de commerciële rechtenhouder van de F1, heeft Andretti zijn plannen om al eerder toe te treden tot de grid doorgezet. Nu bemoeit het Amerikaanse congres zich ook met de situatie. Zij willen duidelijkheid over de weigering van de FOM. In een gloednieuwe brief, die is ingezien door RacingNews365, hebben de zeven Amerikaanse senatoren hun handtekening gezet onder een verdere poging tot transparantie.

'Niet het kenmerk van F1'

De brief is gericht aan het ministerie van Justitie en Lisa Kahn, voorzitter van de Federal Trade Commission. In de brief staat dat het weigeren van Andretti 'antitrustwetten zou kunnen schenden' en dat het oordeel van de FOM dat het team niet concurrerend zou zijn 'in schril contrast staat met de technische goedkeuring die wel is verleend'.

De senatoren zijn het vooral niet eens met de redenering van de FOM dat Andretti niet concurrerend zou zijn, 'met name wat betreft podiumplaatsen en raceoverwinningen'. Ze wijzen erop dat 'de overgrote meerderheid van de huidige F1-teams er niet in slaagt races te winnen'. Na erop te hebben gewezen dat meer dan de helft van de F1-teams er in de afgelopen vier seizoenen niet in is geslaagd races te winnen, zeggen de senatoren het volgende. "Dit is niet het kenmerk van F1-races geweest. En de toevoeging van een team dat wordt gesteund door een grote Amerikaanse autofabrikant zal de concurrentie waarschijnlijk alleen maar verbeteren, niet verslechteren."

In de brief worden ook vraagtekens gezet bij de wens van de F1 om haar aanwezigheid in de VS te vergroten, terwijl er geen Amerikaans team op de grid staat. In de brief wordt gewezen op de drie Amerikaanse races die op de kalender staan en op het feit dat 'individuele teams, zoals Red Bull, Amerikaanse fans voor zich willen winnen door evenementen in Amerikaanse steden te organiseren om de fans van dichtbij kennis te maken met de Formule 1-techniek en F1-fans dichter bij elkaar te brengen'. De Amerikaanse senatoren zijn het erover eens dat de weigering van F1 om Andretti te steunen 'een onderzoek verdient'. 

Ook interessant:

De Grand Prix van Emilia-Romagna was vooral in de slotfase een zeer spannend schouwspel. Is McLaren sneller dan Red Bull en maakt alleen Max Verstappen met zijn kwaliteiten het verschil?Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in een gloednieuwe podcast van RacingNews365. Wil jij de podcast liever ook kijken, check hem dan hier op YouTube.

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap