© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Duitsland, het land van de grote doorbraak van Max Verstappen

19 jul. 2018 19:25 René Oudman 0 reacties
Max Verstappen is tegenwoordig een vaste waarde in de Formule 1. Ondanks pas 20 jaar oud te zijn, rijdt de Nederlander alweer zijn vierde volledige seizoen in de koningsklasse van de autosport. Het is tevens pas diens vijfde jaar in de autosport: in 2014 ging het zó goed, dat Verstappens carrière in een waanzinnige stroomversnelling terecht kwam.

Na alles wat los en vastzat te hebben gewonnen in de kartwereld, maakt een 16-jarige Max Verstappen begin 2014 zijn entree in de autosportwereld. Eerst in Amerika (Florida Winter Series), daarna in Duitsland. Achter het stuur van een bolide van Frits van Amersfoort krijgt het tienerzoontje van Jos Verstappen de kans om zijn talent te etaleren.

Het openingsweekend van het Europese Formule 3-kampioenschap, zoals de titelstrijd die zich voornamelijk in Duitsland (in het voorprogramma van de DTM) afspeelt door het leven gaat, vindt plaats op het Britse Silverstone. In drie wedstrijden weet Verstappen één podiumplek te veroveren.

De Hockenheimring is het toneel waar Verstappen zijn eerste F3-overwinning boekt. In de laatste wedstrijd van het weekend is de Nederlander latere kampioen Esteban Ocon de baas, huidig Formule 2-rijder Antonio Fuoco komt als derde over de eindstreep.

Verstappen legt de basis voor zijn komeetachtige opkomst echter op een ander Duits circuit: na de F3-wereld zijn wil te hebben opgelegd op Spa-Francorchamps (drie zeges in drie races) laat hij liefhebbers en teambazen op de Norisring versteld staan van zijn kunnen. Dr. Helmut Marko, de talentscout van Red Bull, weet niet wat hij ziet. Verstappen wint ook in Neurenberg (niet te verwarren met de Nürburgring, Neurenberg is de plaats waar de Norisring wordt uitgezet) driemaal, maar doet dat met zo’n overtuiging dat Marko hem direct naar de Formule 1 wil promoveren.

Crashes, regen, Safety Cars, het kan de jonge Verstappen niet van de wijs brengen. Hij trakteert zichzelf en Van Amersfoort Racing op 75 punten uit de mogelijke 75, neemt driemaal de grootste bokaal mee naar huis en zet zijn stempel op het raceweekend en daarmee het kampioenschap. Niemand kan nog om Verstappen heen.

Marko en team-Verstappen zijn op dat moment al in gesprek voor een samenwerking – men heeft een zitje in de GP3, of anders de GP2, op het oog voor 2015. Na de galavoorstelling van de jonge Nederlander grijpt de Oostenrijkse beleidsbepaler echter in. Verstappen wordt nog gedurende het seizoen 2014 toegevoegd aan het Red Bull-juniorprogramma, om begin oktober zijn eerste meters te maken tijdens een Grand Prix-weekend.

En de rest, zo zegt men dan, is geschiedenis..

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen