Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Toekomst Dutch GP 'op losse schroeven' door heibel om duurder ticket

Er is onrust rond de Dutch GP. De gemeente Zandvoort wil retributiebelasting heffen op tickets voor het evenement om zo de gemaakte kosten door de gemeente te compenseren. De organisatie van de Dutch GP kan zich in die houding niet vinden.

De gemeente Zandvoort stelde op 2 december jongstleden de evaluatie van de Dutch GP vast. Er werd geconcludeerd dat het evenement in 2022 ook weer een groot succes was, maar ook dat de gemeente Zandvoort kosten maakt, die niet worden teruggewonnen. In het coalitieakkoord is daarom afgesproken dat die kosten worden doorberekend aan de bezoekers, wat neerkomt op een prijstoename tot €2,- per ticket. Die houding is de organisatie van de Dutch GP in het verkeerde keelgat geschoten, want, zo oordeelt men, het evenement zet Zandvoort Internationaal op de kaart en dat voor meerdere jaren achter elkaar. Zo staan beide partijen tegenover elkaar. Jerry Kramer, fractievoorzitter van Zandvoorts grootste partij, Jong Zandvoort, stelt in gesprek met De Telegraaf 'pisnijdig' te zijn. "De leiding van de Dutch GP moet beseffen dat ze ons nodig hebben. Als gemeente maken we jaarlijks kosten, oplopend tot zes ton, maar op deze manier sta ik er niet achter om dat bedrag opnieuw te investeren. We hebben ons als coalitiepartijen achter de vermakelijkheidsbelasting geschaard. De organisatie kan er niet zomaar van uitgaan dat we zijn sponsoren." "De Formule 1 heeft Zandvoort al miljoenen gekost en het wordt tijd dat dit netjes wordt terugbetaald", aldus Kramer die de leiding van de Dutch GP verwijt een 'verdeel en heers-strategie toe te passen waarbij ze de oppositiepartijen in stelling zouden brengen tegenover het college: "Daarbij passeren ze de wethouder en de burgemeester. Dat is droevig en ze moeten beseffen dat ze daarmee de toekomst van de Formule 1 op het spel zetten."

Jan Lammers reageert

Jan Lammers, sportief directeur van de Dutch GP, wijst daarentegen juist op de meerwaarde van de evenement, juist ook voor de gemeente zelf. "Naast ruim 16 miljoen aan extra omzet voor Zandvoort in de afgelopen twee jaar is er ook sprake van een enorm hoog trotsheidscijfer van de lokale bewoners en ondernemers. Bovendien is dit een uitgelezen kans voor Zandvoort om op het wereldtoneel te acteren." De woorden over terugbetalingen en overwegingen om te stoppen met de GP neemt hij ter kennisneming aan: "Of dit daadwerkelijk het standpunt is van dit college, horen we wel tijdens het bestuurlijk overleg half januari. En ik ga ervan uit dat de inwoners en ondernemers van Zandvoort hier ook wel wat van zullen vinden."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi