Eddie Jordan: 'Michael Schumacher kon me gestolen worden'

30 aug. 2018 11:15 Jan van der Burgt 1 reacties
Als het aan Eddie Jordan had gelegen had Michael Schumacher in 1991 nooit zijn Formule 1-debuut gemaakt voor zijn team. De flamboyante Ier wilde in eerste instantie niets van de jonge Duitser weten.

In de podcast van F1.com waarin Eddie Jordan centraal staat, geeft de voormalig teambaas aan dat hij Michael Schumacher in 1991 nooit om zijn talent naar Jordan haalde als vervanger van de de opgepakte Bertrand Gachot. Het was het geld dat voor het debuut van Schumacher werd betaald waar de belangstelling van Jordan naar uitging.

"Die hele Michael Schumacher kon me gestolen worden. Ik wist niet eens hoe ik zijn naam moest spellen. Al heette die gast Johnny Forbes, het kon me niets schelen. Het enige wat telde voor mij is dat het team kon overleven", aldus Jordan.

Jordan kon de eindjes aan elkaar blijven knopen door de financiële injecties die het debuut van Michael Schumacher in het vooruitzicht stelde:

"Mercedes (Schumacher was destijds lid van het Mercedes-juniorteam, red.) betaalde ons 150.000 dollar per weekend om die Schumacher te laten rijden."

Voordat Mercedes de benodigde flappen op tafel legde om Schumacher te laten debuteren, werd Jordan al gewezen op het talent dat Michael Schumacher was. Maar zonder geld was geen enkele coureur van waarde voor Jordan.

"Ene Gerd Krämer gaf aan dat hij wil iemand wist om het stoeltje van Bertrand Gachot over te nemen. 'Je moet Michael Schumacher nemen, hij is het helemaal', zo vertelde hij me, maar zijn pogingen mij te overtuigen begonnen te vervelen. Ik stuurde hem weg om pas terug te komen als hij wist hoeveel Michael Schumacher mee kon nemen."

"Zo ging het in die tijd nou eenmaal, maar Schumacher debuteerde en werd uiteindelijk een superster."

Dat hij uiteindelijk de eerste successen boekte met Benetton en niet met Jordan, had volgens Jordan alles te maken met het feit dat Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone zich ermee ging bemoeien:

"Bernie zag dat er 20.000 kaartjes extra waren verkocht voor de GP van België. Hij wilde dus koste wat kost die Duitser in de Formule 1 houden en het noodlijdende Jordan paste daarbij niet in zijn plaatje. Hij belde Benetton-teambaas Flavio Briatore op om te zeggen dat hij Schumacher onderdak moest bieden. Flavio weigerde, maar na een bijeenkomst tussen alle betrokken partijen ging hij overstag."

Zo was Jordan wéér een extra zakcentje rijker en kreeg Benetton de toekomstig zevenvoudig wereldkampioen binnen de gelederen.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen