Eerste Formule 1 Grand Prix van Brazilië ooit zonder thuisrijders

07 nov. 2018 09:50 René Oudman 1 reacties
Voor een land met een rijk verleden in de autosport als Brazilië heeft is het amper voor te stellen dat het geen enkele Formule 1-coureur aan de start van haar thuisrace weet te krijgen. Toch is het niet anders: de Grand Prix van Brazilië 2018 zal de eerste F1-race in Brazilië ooit worden zonder een Braziliaan aan de start.

De Grand Prix van Brazilië staat sinds 1973 onafgebroken op de Formule 1-kalender. Tienmaal werd er gereden op Jaracepagua nabij Rio de Janeiro, komend weekend zal de F1 voor de 36ste keer neerstrijken op het Autodromo José Carlos Pace in São Paulo.

Altijd konden de gepassioneerde Braziliaanse fans een thuisheld bejubelen: een aantal keren grote namen als Ayrton Senna en Nelson Piquet, ontzettend vaak recorddeelnemer Rubens Barrichello en nog niet eens zo lang geleden, in 2010 om precies te zijn, zelfs vier (!) coureurs. Naast Barrichello en Felipe Massa mochten ook Ayrton Senna’s neefje Bruno en latere Formule E-wereldkampioen Lucas di Grassi hun opwachting maken.

Nadat Massa eind vorig jaar de Formule 1 zijn rug toekeerde, na eigenlijk al in 2016 met pensioen te zijn gegaan, kwam Brazilië zonder Formule 1-coureurs te zitten. De Australische GP van 2018 was de eerste F1-race sinds de Grand Prix van Canada 1970 (!) waaraan geen Brazilianen deelnamen.

Het is qua aanwas echter helemaal de verkeerde kant op gegaan. Van de twintig Formule 1-coureurs die dit jaar op de grid staan, komt er geen enkele uit Brazilië. Een bittere pil voor het sambaland, waarvan de inwoners altijd als een blok achter haar ‘eigen’ rijders stonden.

Alle hoop is gericht op Formule 2-coureur Sergio Sette Camara, al zal de 20-jarige uit Belo Horizonte het waarschijnlijk niet kunnen voorkomen dat ook 2019 een Braziliaanloos Formule 1-seizoen wordt. De jonge Braziliaan doet het prima in de F2 – hij bezet de zesde plaats in het kampioenschap. Aangezien de complete top drie lijkt te promoveren naar de F1 zou Sette Camara volgend jaar weleens een gooi naar de F2-titel te kunnen doen.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen