Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

Eindstand Formule 1-wereldkampioenschap 2019

Lees hier volledige uitslag van het Formule 1-wereldkampioenschap 2019. Lewis Hamilton behaalde dit jaar zijn zesde Formule 1-wereldtitel. In Abu Dhabi vergrootte hij zijn voorsprong op teamgenoot Valtteri Bottas, die uiteindelijk tweede werd in het kampioenschap. Max Verstappen was op plekl drie de beste niet-Mercedes-coureur van het seizoen.

Bottas Hamilton Verstappen Monaco 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Met in totaal 413 punten verbeterde Lewis Hamilton in 2019 zijn eigen Formule 1-puntenrecord, dat hij in 2018 had neergezet. De Brit reed in 16 van de 21 races naar een podiumfinish toe, won er in totaal elf, en scoorde dit seizoen tijdens elke Grand Prix punten. Zijn slechtste finish dit seizoen was de negende positie in Duitsland. Achter Hamilton in het klassement zien we een gat van 87 punten naar teamgenoot Valtteri Bottas, die het seizoen sterk begon, maar in de loop van het jaar terrein verloor op de Brit.

Na een moeizame start van het seizoen maakte Max Verstappen in aanloop naar de zomerstop veel terrein goed, maar na twee tegenvallende races direct na het zomerreces moest hij uiteindelijk in gevecht met de Ferrari-coureurs om de derde plaats in het kampioenschap. Uiteindelijk kwam hij als overwinnaar uit de bus en legde hij beslag op plek drie.

Achter Verstappen en de Ferrari-coureurs was de strijd om de zesde plek letterlijk tot aan de laatste ronde van het seizoen spannend. Uiteindelijk bleef Carlos Sainz de (ex-)Red Bull-coureurs Pierre Gasly en Alexander Albon maar net voor. Daniel Ricciardo en Sergio Perez completeren de top tien van beste coureurs van het jaar.

Achteraan het veld is George Russell de enige coureur die in 2019 geen punten scoorde. Hij versloeg in 17 van de 21 races zijn teamgenoot Robert Kubica, maar in Duitsland wist de Pool wel beslag te leggen op zijn en Williams' enige punt.

Wat betreft de constructeurs veranderde er de laatste race in Abu Dhabi niks. Mercedes won met overmacht, voor Ferrari en Red Bull. McLaren mag zich best of the rest noemen, terwijl Renault, Haas en vooral Williams dit seizoen diep teleurstelden.

Check de volledige eindstand in het WK voor de coureurs en constructeurs hieronder.