Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Nikita Mazepin

Europese Unie legt sancties op aan vader en zoon Mazepin vanwege banden met Poetin

Dmitry Mazepin en zijn zoon zijn de volgende Russen die worden getroffen door sancties van de Europese Unie.

Nikita Mazepin
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Haas

Nadat Rusland besloot Oekraïne binnen te vallen, moesten vele rijke Russen er aan geloven. Dmitry Mazepin, vader van voormalig F1-coureur Nikita Mazepin en de baas van Uralchem, een onderdeel van Uralkali, de voormalig Haas-hoofdsponsor, is een van de meest recente verschijning op de lijst met Russische namen die sancties opgelegd krijgen door de Europese Unie. Zijn zoon doet ook vrolijk mee.

Europese Unie rekent Mazepin tot inner circle Putin

Deze woensdag voegde Europa daar namelijk een veertiental namen aan toe. Vrijwel alle nieuwe namen op de lijst, waaronder die van Mazepin, waren twee weken geleden aanwezig in het Kremlin tijdens de eerste dag van de invasie, toen Poetin de situatie besprak met 36 verschillende zakenlui.

Volgens de EU is het onomstotelijk bewijs dat de namen behoren tot de 'inner circle' van Poetin. "Het feit dat hij is uitgenodigd laat zien dat hij de acties van Putin steunt of dat hij acties onderneemt die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid, maar ook de stabiliteit en veiligheid van Oekraïne ondermijnen", zo luidt de uitleg van de Europese Commissie.

"Daarnaast toont het aan dat hij een van de leidende zakenmannen is die betrokken zijn bij sectoren die voor een substantiële inkomstenbron zorgen voor de Russische overheid, die op haar beurt verantwoordelijk is voor de annexatie van de Krim en de destabilisatie van Oekraïne."

Door de sancties kan Mazepin waarschijnlijk niet meer reizen naar Europa en ook zal de Europese Unie tegoeden proberen te bevriezen.

Nikita ook op de lijst

Omdat hij familie van is, staat ook Nikita zelf op de nieuwe lijst met personen aan wie er sancties zijn opgelegd. "Nikita is de zoon van Dimitry, de directeur van Uralchem. Het team sponsort het Haas-team en hij is de grote sponsor van zijn zoons activiteiten bij het Haas-team", aldus de op het oog wat verouderde informatie van de EU.

"Hij is een natuurlijk persoon die geassocieerd wordt met een leidende zakenpersoon (zijn vader) die betrokken is bij een sector die voor een substantiële inkomstenbron zorgt voor de Russische overheid, die op haar beurt verantwoordelijk is voor de annexatie van de Krim en de destabilisatie van Oekraïne", aldus de EU.

Mocht Mazepin nog denken aan een terugkeer in F1, dan zit dat er voorlopig niet in.

13 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull