Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Valtteri Bottas

Exclusief: Bottas heeft winnen in de Formule 1 nog niet opgegeven

In een exclusief interview met RacingNews365 vertelt Valtteri Bottas over de mentale verandering die hij heeft ondergaan na zijn overstap van Mercedes naar Alfa Romeo.

Bottas Miami
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Valtteri Bottas benadrukt dat hij het behalen van overwinningen in de F1 niet heeft opgegeven sinds hij de overstap heeft gemaakt naar Alfa Romeo. De Fin is bezig aan zijn tweede seizoen bij dat team, na zijn vertrek bij Mercedes. Daar kende hij vijf succesvolle jaren waarin het team telkens de constructeurstitel opeiste en Bottas tien GP-zeges behaalde.

Alfa Romeo begon vorig seizoen sterk aan het nieuwe tijdperk van technische regelgeving in de F1. Bottas daagde het Mercedes-duo Lewis Hamilton en George Russell zo nu en dan uit en reed steevast in de punten. Maar halverwege het seizoen zakte het team weg en werd het duidelijk dat er te weinig middelen beschikbaar waren in vergelijking met de concurrerende teams. Bottas heeft dit jaar tot nu toe slechts vier punten verzameld, met een P8 in de openingsrace in Bahrein.

In een exclusief interview met RacingNews365 geeft Bottas toe: "Ik had tot nu toe zeker op meer gehoopt, maar het is niet anders. Het is heel simpel: andere teams hebben zich in de winter iets meer verbeterd dan wij. We hebben niet de resultaten kunnen pakken waar we naar streefden, namelijk regelmatig in de punten te rijden. Ik heb maar in één race gescoord. Dat moet veranderen."

Motivatie

De grootste verandering in de pikorde van de F1 is de stijging van Aston Martin naar de derde plaats in het constructeursklassement. Vooral met dank aan Fernando Alonso die vijf podiumplaatsen pakte in de eerste zeven races. "We hebben zeker verbeteringen doorgevoerd, maar sommige teams hebben grotere stappen gemaakt", legt Bottas uit.

"Aston Martin is daar het beste voorbeeld van. Zij hebben een enorme stap voorwaarts gezet, dus zij hebben duidelijk iets gevonden en wij niet, zo simpel is het. Het is een goed voorbeeld dat je zo'n stap kunt maken. Het is niet zo dat zij veel meer middelen hebben dan wij, dus het is zeker een motivatie."

De toekomst is erg spannend voor dit team

- Valtteri Bottas

Niet meer in de schaduw

Met teamgenoot Guanyu Zhou pas in zijn tweede jaar in de Formule 1 heeft Bottas voor het eerst in zijn carrière een leidende rol op zich genomen, nadat hij bij Mercedes telkens in de schaduw van Hamilton stond. "Het is heel anders. Anders dan bij Williams, anders bij Mercedes en anders hier", aldus Bottas. "Maar het is allemaal heel natuurlijk. Met meer ervaring en een jonge teamgenoot is het heel natuurlijk hoe het gaat. Ik geniet echt van dat deel van mijn werk dat niet alleen puur rijden is, maar ook wat meer betrokken zijn bij de technische dingen, en dat is leuk."

Bottas werd gedwongen tot een mentale reset omdat hij na zijn vertrek bij Mercedes geen podiumplaatsen, laat staan overwinningen, meer heeft kunnen behalen. Het betekent ook dat zijn kampioenschapsaspiraties op een laag pitje zijn komen te staan, maar Bottas vindt dat "prima". "Natuurlijk mis ik het winnen, maar ik zie dit als een project en nu komt de voldoening uit andere dingen", benadrukte hij.

"Het is iets voor de lange termijn waar ik bij betrokken wil zijn en ik heb het winnen niet opgegeven. De toekomst is echt spannend voor dit team, er is een duidelijk plan en je ziet het aan de mensen die erbij betrokken willen worden. We zijn nog steeds bij Alfa, het werk met Audi en Sauber is nog niet echt begonnen. We zullen zien hoe het de komende twee jaar gaat."

Alfa Romeo verlaat het Sauber-team aan het einde van dit seizoen in aanloop naar Audi's entree in het team in 2026. Bottas heeft daarbij de ambitie om dat team naar nieuw succes te leiden.

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen