Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1

Exclusief: Formule 1 heeft vergevorderde plannen voor drie sprintraces dit seizoen

De Formule 1 is vastberaden om dit seizoen drie sprintraces in te voeren, zo kan RacingNews365 onthullen. Het heeft zelfs al drie mogelijke Grands Prix op het oog waarbij er in plaats van één, twee races zullen worden verreden: een sprint- en een hoofdrace. Het moet allemaal als test fungeren, zodat de sprintraces vanaf 2022 tijdens meerdere raceweekenden terug kunnen keren.

Start GP Monza 2020
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Donderdag 11 februari staat er een belangrijke meeting op het programma in de Formule 1. Daar worden verschillende dingen besproken, waaronder de voor Red Bull o zo belangrijke engine freeze, maar komt ook het onderwerp sprintraces aan bod. Het is de verwachting dat die er dit seizoen gaan komen. Drie stuks wel te verstaan.

Het is een idee dat voor het eerst boven kwam drijven in de zomer van 2019: sprintraces. Destijds dachten de Formule 1-bazen de kwalificatie tijdens enkele raceweekenden te kunnen vervangen door een sprintrace, waarbij de startopstelling zou worden bepaald aan de hand van de omgekeerde WK-stand.

Voor- en tegenstanders verzamelden zich, maar uiteindelijk werd het idee over sprintraces met een reversed grid in 2020 geen werkelijkheid. Dit jaar moeten de sprintraces wel op de kalender komen, maar van een reversed grid zal echter geen sprake zijn, zo liet de kersverse Formule 1-CEO afgelopen week al doorschemeren.

RacingNews365 heeft namelijk begrepen dat de Formule 1-bazen drie circuits willen selecteren waar dit jaar sprintraces worden getest. Hoogstwaarschijnlijk gaat dit om de Grands Prix-weekenden in Canada (Montréal), Italië (Monza) en Brazilië (Sao Paulo).

In dit geval zou de indeling van die raceweekenden ook veranderen. Op vrijdag vindt een vrije training en de kwalificatie plaats, gevolgd door de sprintrace op zaterdag en de hoofdrace op zondag. Dit jaar zullen er waarschijnlijk nog geen punten te verdienen zijn tijdens de sprintrace, in de jaren daarna wel. De races in Brazilië en Canada zijn uitgekozen omdat er daardoor op Europese tijden op vrijdagvond kan worden geracet. Iets dat veel publiek aan zou kunnen trekken.

De sprintraces moeten ook duidelijk af gaan wijken van de hoofdrace op zondag. Hoe de Formule 1 dat wil bewerkstelligen is nog niet bekend, maar de coureurs zouden bijvoorbeeld kunnen worden verplicht om de gehele sprintrace op één set banden te rijden.

De drie sprintraces in 2021 vormen een test voor de komende jaren, waarin de Formule 1-bazen hopen tot wel tien sprintraces per seizoen in te kunnen voeren. Op die manier moeten er extra races op de kalender komen, terwijl er daarvoor niet naar extra locaties moet worden afgereisd. Het voegt ook meer waarde toe aan sommige raceweekenden en er kan meer geld worden gevraagd aan promoters die tijdens hun GP-weekend zowel een sprint- als hoofdrace willen.

Aanstaande donderdag wordt er door de betrokken partijen vergaderd over de invoering van de drie sprintraces in 2021. De verwachting is dat zij er welwillend over staan, zeker omdat het extra geld in het laatje zou kunnen brengen in financieel onzekere tijden. Wel moeten er waarschijnlijk nog diverse reglementen worden aangepast om de sprintraces al dit jaar mogelijk te maken. Hierover wordt donderdag ook gesproken.

Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

15 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Domenicali Hoogste F1-baas doet een oproep aan Ferrari na vertrek Binotto