Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Aston Martin

Exclusief: Red Bull-reünie moet Aston Martin aan 'volgende stap' helpen

Aston Martin heeft een flinke slag geslagen met de komst van Adrian Newey, maar is de topontwerper ook het laatste puzzelstukje voor de Britse renstal? Dan Fallows, voormalig Red Bull-collega en technische directeur van Aston Martin, laat in een exclusief interview met RacingNews365 in ieder geval weten optimistisch te zijn.

Newey Aston Martin
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Aston Martin Aramco Formula One Team

Lange tijd hingen er talloze geruchten in de lucht over de toekomstplannen van Adrian Newey, maar de kogel is nu eindelijk door de kerk: de topontwerper zal vanaf 2025 de rol van Managing Technical Partner gaan vervullen bij Aston Martin. Newey zal Red Bull na al die jaren dus vaarwel zwaaien, maar komt bij Aston Martin wel weer een oude bekende tegen. 

Hij werkte bij Red Bull namelijk lange tijd samen met Dan Fallows, die inmiddels de rol van technisch directeur bij Aston Martin op zich heeft genomen. Fallows en Newey werkten in totaal zestien jaar samen bij Red Bull, waar de eerstgenoemde aanvankelijk als teamleider van de aerodynamica-afdeling begon maar al de opstap maakte naar hoofd aerodynamica. 

In juni 2021 kondigde Fallows echter aan de overstap te maken naar Aston Martin, al heeft het na de aankondiging wel negen maanden geduurd tot hij die rol daadwerkelijk op zich kon nemen in 2022. Op 1 maart 2025, bijna drie jaar na het vertrek van Fallows, zal het duo Newey-Fallows weer herenigd worden bij Aston Martin. 

Fallows laat in een exclusief interview met RacingNews365 dan ook weten dat hij ontzettend veel zin heeft om de samenwerking met Newey weer op te pakken. "Ik ben natuurlijk hartstikke enthousiast, want ik heb in het verleden heel prettig met hem samengewerkt. Toen ik besloot te vertrekken bij Red Bull, was het voor mij heel belangrijk om duidelijk te maken dat Aston Martin echt een grote uitdaging zou zijn voor me."

"Ik wilde graag betrokken zijn bij die uitdaging, omdat ik wilde zien hoe een team vanuit het niets ineens heel hard kan groeien. Ik had wel het idee dat we echt veel bereikt hadden bij Red Bull, maar ik wilde aan Adrian toen echt wel duidelijk maken dat mijn vertrek niets met onze samenwerking te maken had. De creatieve samenwerking tussen ons was juist een van de hoogtepunten van mijn tijd bij Red Bull, dus ik kijk er erg naar uit dat weer op te pakken, maar dan in een andere omgeving."

Volgende stap

De toekomstplannen van Newey zijn na lang wachten dus bekend en dat biedt meer dan genoeg toekomstperspectief voor Aston Martin. De topontwerper staat niet voor niets bekend als een meesterbrein, want gaandeweg zijn carrière was hij nauw betrokken bij maar liefst 25 titels voor Williams, McLaren en Red Bull. Is Newey dan dat laatste puzzelstukje wat Aston Martin nodig zal hebben om eindelijk als vaste waarde mee te strijden om overwinningen? 

Het lijkt er in ieder geval op dat de Britse renstal zelf het volste vertrouwen heeft in Newey, want eigenaar Lawrence Stroll is druk bezig met het creëren van een talentvol technisch team. Daarnaast is men bij Aston Martin ook nog druk in de weer met het bouwen van de nieuwe fabriek én een nieuwe windtunnel. Dat wordt een bijzondere, want voor het eerst in twintig jaar zal dat er eentje zijn die specifiek ontworpen is voor de Formule 1. 

Dat Newey dus op hoge verwachtingen zal stuiten bij Aston Martin is verder niet gek, al denkt hij zelf niet dat hij nog iets hoeft te bewijzen na al die jaren in de Formule 1. Toch zijn alle ogen inmiddels op 2026 gericht, want met de nieuwe reglementen op komst zal de Britse renstal haar slag moeten slaan. 

Fallows is daarom optimistisch over de komst van Newey. "Het is een fantastische kans voor het team om zo de volgende stap te zetten. We zijn hier al lange tijd mee bezig en in die tweeënhalf jaar die ik hier achter de rug heb, hebben we al grote stappen gezet. Maar de volgende stap zullen we in 2026 zeker gaan zetten." 

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Hakkinen gelooft niet in 'toevallige' vormdip Red Bull