Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-baas baalt van trage afhandeling Red Bull-straf

Formule 1-CEO Stefano Domenicali vindt dat het belangrijk is om sneller te reageren op financieel wangedrag in de koningsklasse. Hij baalt van het lange proces bij Red Bull na het overschrijden van het budgetplafond in 2021.

Het is volgens F1-CEO Stefano Domenicali belangrijk voor de geloofwaardigheid van de sport om zaken zoals de budgetcap-evaluatie snel af te ronden. Vorig jaar bleken drie teams de budgetcap van 145 miljoen dollar te hebben overschreden, waarbij Red Bull een 'minor breach' beging. Alle teams moesten hun boekhouding voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 indienen voor de deadline van 31 maart 2022, waarna de resultaten van de evaluatie enkele maanden later in oktober werden vrijgegeven. Domenicali vindt dat het proces in een zo kort mogelijke tijd moet plaatsvinden, om ervoor te zorgen dat sancties eerder kunnen worden opgelegd aan teams die overtredingen hebben begaan. "Ik denk dat dit nog een punt van aandacht is", moet hij toegeven in een interview met Sky Sports . "Ook om wat we samen met de FIA hebben besproken. Het is voor de geloofwaardigheid voor de sport om dit soort maatregelen, het controleren of iedereen zich aan de regels heeft gehouden, zo vroeg mogelijk uit te voeren."

F1 en FIA in gesprek over sneller proces

De opmerkingen van Domenicali komen kort nadat Manchester City, een voetbalteam uit de Premier League, is onderzocht wegens 100 overtredingen van de financiële regels over een periode van negen jaar. Gedurende die tijd won het team drie titels. Domenicali vindt dat andere sporten 'te lang' doen over een reactie, wat de competitie niet ten goede komt. "We bespreken dit aan de kant van de FIA om ervoor te zorgen dat de controle en de certificering veel eerder worden gedaan, want als sommige teams er overheen gaan (de budgetcap, red.), moet dat op een goede manier en in een zo kort mogelijke tijd afgehandeld worden om geloofwaardiger te zijn." "We zien andere sporten die het financieel reglement nemen met een - naar mijn mening - te lange tijd voor een reactie. Dat is niet goed", zo is de F1-CEO van mening.

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Breaking De salarissen van de F1-coureurs in 2024