Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Stefano Domenicali

F1-baas blikt terug op tragisch moment Senna: "100.000 mensen waren plots stil"

Op 30 april en 1 mei is het 30 jaar geleden dat Roland Ratzenberger en Ayrton Senna omkwamen tijdens het Grand Prix-weekend op Imola. Woensdag worden beide coureurs daar herdacht en ook Formule 1-baas Stefano Domenicali zal daarbij aanwezig zijn. De Italiaan blikte met RacingNews365 terug op het tragische weekend in 1994.

Ayrton Senna 1994
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Ondanks het drukke F1-programma maakt Stefano Domenicali op woensdag tijd om aanwezig te zijn bij de herdenking van Ayrton Senna en Roland Ratzenberger in Imola. Pas daarna zal de F1-baas naar Amerika vliegen om aanwezig te zijn bij de GP van Miami: "Het was voor mij meteen duidelijk dat ik deze herdenking hoe dan ook niet zou gaan missen", antwoordt Domenicali wanneer we hem in een exclusief interview met RacingNews365 vragen naar de speciale dag op het circuit van Imola.

"In mijn ogen is het heel belangrijk dat de F1 aanwezig is bij de herdenking en ik representeer F1 op dit moment, dus daarom moet ik erbij zijn. Het overlijden van Senna heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis, voor de F1, de FIA en mij persoonlijk ook, omdat ik uit Imola kom. Daarom moet en zal ik aanwezig zijn bij de herdenking, daar was geen twijfel over mogelijk", aldus de duidelijke woorden van Domenicali, die zich de afschuwelijke crash van Senna als de dag van gisteren nog kan herinneren.

"Ik was aanwezig tijdens de race waarin Senna overleed en wat me van die dag het meeste is bijgebleven; is de stilte die er viel. Ineens waren 100.000 mensen stil. Het was alsof je in de kerk was. Overal, niet alleen op de paddock, maar overal vielen de mensen stil. Iedereen die daar aanwezig was, had meteen het gevoel alsof er iets heel raars was gebeurd", blikt Domenicali terug op een moment waarvan hij nu weet dat het historisch gezien veel heeft veranderd in de autosport.

"Niet alleen die zondag, maar dat hele weekend, was zwaar. De dood van Ratzenberger, de crash van Rubens Barrichello op de vrijdag, de crash bij de start; het is een weekend geweest dat uiteindelijk veel heeft veranderd. Nu 30 jaar later, lijkt dat weekend nog altijd een weekend te zijn geweest dat gisteren heeft plaatsgevonden. Imola zal dan ook voor altijd verbonden blijven aan dat moment, een van de meest tragische momenten in het moderne Formule 1-tijdperk."

"De veiligheid is daarna aangepakt, maar ook voor de baancommissarissen heeft dit moment een grote impact gehad. Al die mensen die zoveel tijd stoppen in hun passie, zij doen dit voor anderen en niet voor het geld. Je doet dit omdat je van deze sport houdt en dat is ook iets dat we niet moeten vergeten van dat moment. Zonder deze mensen zijn we namelijk nergens", wil Domenicali vanuit zijn eigen achtergrond benadrukken. De huidige F1-baas begon zijn carrière in de autosport namelijk door op jonge leeftijd vrijwilligerswerk op het circuit te doen.

Impact Senna

Na de crash van Senna zijn er ook voor marshalls door de jaren heen dingen veranderd om ook hun werk veiliger te laten worden. In Imola zullen dan ook veel van de marshalls en de vrijwilligers aanwezig zijn tijdens de herdenking van Senna.

"Senna zijn impact wat betreft de veiligheid is ontzettend groot geweest. Na zijn dood heeft de FIA grote veranderingen doorgevoerd die ervoor gezorgd hebben dat de sport veiliger is geworden. De legacy van Senna is daarin dan ook enorm geweest. Aan de ene kant is het voor Imola daarom vervelend dat men altijd herinnerd zal worden aan dit tragische moment, maar van de andere kant uit historisch perspectief is het incident enorm. Het zal ons altijd laten herinneren aan wat er daarna veranderd is. De legacy van Senna zal dan ook altijd voort leven."

Tijdens de memorial op woensdag in Imola zullen ook politici uit Brazilië en Italië aanwezig zijn. Iets dat laat zien dat de Braziliaan ook buiten de baan een enorme impact heeft gehad op veel mensen. "We hoeven geen heilige te creëren, maar Senna was zowel als coureur als persoon een groot mens. Hij was wie hij was en dat is ook de reden dat zoveel mensen van hem hielden. Achter het vizier, zag je in de ogen van Senna ook altijd een coureur die zo hard mogelijk aan het strijden was."

"Hij deed er alles aan om de beste te zijn in de Formule 1 en hij was in staat om veel terug te geven aan zijn landgenoten in Brazilië. Ik weet dat in die weken voorafgaand aan de fatale Grand Prix, Ferrari er ook echt alles aan deed om Senna binnen te halen in 1994", aldus Domenicali. Hij haalt zichtbaar veel verschillende herinneringen tegelijk op aan het raceweekend in 1994 en de impact die Senna had op andere mensen.

"Ik moet ook denken aan het memorial van Senna op het circuit. Ik kom daar vandaan en ik ken werkelijk alles daar, maar wat veel indruk achterlaat, is het memorial van Senna. Daar zijn altijd mensen en daar hangen altijd nieuwe items die mensen achterlaten. Vlaggen, stickers, brieven, altijd zie je daar items van mensen terug. Het lijkt alsof het overlijden van Senna gisteren was en dat is iets wat altijd weer heel veel indruk op me maakt. Niemand anders in de moderne Formule 1 heeft deze legacy achtergelaten."

Ook persoonlijk heeft Senna een grote indruk gemaakt op Domenicali: "Ik heb Senna altijd bewonderd. Hij was namelijk erg rechtlijnig, hij was simpelweg wie hij was en dat stond me aan. Zeker omdat hij dat ook op lastige momenten was. Ook toen hij een grote strijd had met zijn teamgenoot, met zijn teambaas en de toenmalige FIA-president, bleef hij altijd wie hij was. Hij ging niks uit de weg."

"Ik bedoel in die tijden, met die persoonlijkheden, toen moest hij zich zeker sterk hebben gevoeld van binnen. Anders kon hij die strijd niet aangaan en daarom laat dat moment ook zien dat hij niet alleen talent had, maar ook een persoonlijkheid was. Daarom bewonderde ik hem. Coureurs kunnen namelijk achter hun vizier er heel verzekerd uitzien, maar tegelijkertijd zijn ze mensen, met angst en problemen net als dat iedereen dat heeft. Dus de persoonlijkheid die hij was, dat is iets wat ik bewonderde", sluit Domenicali met mooie woorden af.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez