Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-baas erkent fout na kritiek van onder meer Verstappen

Ross Brawn, Managing Director van de Formule 1, hoopt volgend jaar de polepositiontitel tijdens een sprintraceweekend in ere te kunnen herstellen, nadat enkele coureurs zich kritisch uitlieten over de huidige wijze waarop de poleposition wordt toegekend in een weekend waarin een sprintrace is verwerkt.

Dit jaar krijgen we in totaal drie sprintraces voor de kiezen, waarvan er twee al achter de rug zijn. De derde wordt over een kleine twee weken, in Brazilië, verreden. De afgelopen twee edities was er commentaar op de wijze waarop de poleposition wordt toegekend. In tegenstelling tot een normaal Formule 1-weekend, krijgt namelijk niet de snelste coureur in de kwalificatie de pole, maar gaat de coureur die de sprintkwalificatie wint de boeken in als de polesitter. Dat leverde Max Verstappen onder meer de poleposition op in Groot-Brittannië, terwijl Lewis Hamilton tijdens de kwalificatie de snelste was. De Brit wist echter niet te profiteren in de sprintrace en zag de Red Bull-coureur voorbij komen. Door zijn overwinning in de sprintrace mocht de Nederlander zich dus de polesitter noemen.

Kritiek van Verstappen en collega's

Het zorgde voor kritiek, ook van Verstappen, die zelf had 'geprofiteerd' van de regel. Formule 1-baas Ross Brawn erkent tegenover onder meer RacingNews365 dat hij en zijn team er geen rekening mee hadden gehouden dat het voor frustratie zou zorgen. "We moeten er absoluut naar kijken, vind ik", zo vertelt hij. "De coureurs, fans en media zijn er erg duidelijk en consistent over geweest: de persoon die de snelste ronde rijdt met weinig brandstof aan boord, is de polesitter. Om eerlijk te zijn hebben we daar geen rekening mee gehouden toen we dit nieuwe format op hebben gezet", zo is de Brit goudeerlijk. De wijzigingen zullen moeten worden goedgekeurd, maar Brawn denkt dat niemand zich er tegen zal verzetten. "Persoonlijk zie ik het graag weer anders. Als je de snelste bent in de kwalificatie, heb je de poleposition. Maar goed, deze dingen worden natuurlijk wel besloten in samenspraak met de FIA en de teams. Ik ben er optimistisch over dat het gaat lukken. De poleposition tijdens een weekend met een sprintrace behoort aan degene die op vrijdag het snelste is", aldus Brawn.

Puntentelling mogelijk ook op de schop

Niet alleen de manier waarop de poleposition wordt toegekend gaat als het aan de F1-baas ligt op de schop, ook de punten die na een sprintrace worden uitgedeeld, moeten in zijn ogen veranderd worden. De huidige verdeling - 3 voor de winnaar, 2 voor de nummer twee en 1 voor de nummer drie - moet anders. De stakes moeten worden verhoogd. "De manier waarop punten worden verdeeld tijdens een sprintkwalificatie, hadden we ons in eerste instantie anders voorgesteld. We hoopten op ongeveer een derde van de punten van een normale race, maar omdat we eerst wilden zien hoe de sprintraces functioneerden voordat we er veel punten voor uitdeelden, zagen we daar van af." "Dat zal dus het uitgangspunt worden van de discussies", zo doelt hij op die 'een derde'. "Iets in die richting. Op die manier zijn de punten die er worden uitgedeeld significant genoeg voor de coureurs in het middenveld om te vechten voor posities, maar niet dusdanig veel dat het te veel invloed heeft op de titelstrijd. Het moet enigszins invloed hebben, dat kan simpelweg niet anders, maar we willen niet dat de invloed te groot is", aldus Brawn. Nog een handvol andere dingen worden mogelijk nog aangepast aan de sprintkwalificatie in 2022. Daaronder vallen dingen als de 'omschrijving' van het evenement. Nu is dat nog een sprintkwalificatie, maar noemt iedereen het in de praktijk eigenlijk een race. Ook kan de kwalificatie op zondag mogelijk de grid gaan bepalen voor de race op zondag. In totaal zullen er als het goed is zes sprintraces worden gehouden.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi