Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Stefano Domenicali

F1-baas zet in op spraakmakende terugkeer: "In 2026 zal je iets interessants zien"

Steeds vaker zoekt de Formule 1 naar nieuwe locaties om Grands Prix te organiseren. Onder andere Rwanda en Thailand maakten hun interesse kenbaar, maar volgens Stefano Domenicali zit er ook voor de Europese F1-fans hoop in het vat. Zo is de Italiaan actief bezig met het herintroduceren van een Grand Prix in Duitsland.

German flag Hockenheim
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De laatste jaren is de kritiek vanuit Europa op de F1-kalender steeds verder toegenomen. De Formule 1 zou namelijk steeds meer Grands Prix op het Europese continent 'vervangen' met races in verre oorden. Zo rijdt de koningsklasse van de autosport sinds vorig seizoen drie Grands Prix in de Verenigde Staten en zouden landen in Afrika (Rwanda) en Azië (Thailand en Zuid-Korea) interesse hebben om ook op de F1-kalender te komen.

Een van de eerste 'slachtoffers' is de Grand Prix van Duitsland. De GP in Hockenheim werd in 2019 voor het laatst verreden. Op een klein uitstapje tijdens het coronaseizoen 2020 naar de Nürburgring na keerde de F1 daarna niet meer terug in het land van onder andere Michael Schumacher en Sebastian Vettel. Als het aan F1-baas Stefano Domenicali ligt komt daar zo snel mogelijk verandering in.

"Duitsland heeft altijd deel uitgemaakt van onze kalender en staat vol van autosporttraditie," aldus de 59-jarige Italiaan bij Bild. "Maar helaas hebben we daar tegenwoordig geen Grand Prix. Dit is niet omdat wij dat niet willen, maar omdat de situatie in Duitsland veranderd is. Wij proberen de juiste partners te vinden om weer een constructieve dialog te kunnen voeren. Audi komt naar de Formule 1 en in Mercedes hebben we een hele sterke partner. Iedereen probeert een oplossing te vinden, maar die hebben we nog niet. Maar het is onze taak om er eindelijk een te vinden."

'Veel Grands Prix in Europa'

Met 24 races knalt de huidige F1-kalender al bijna uit zijn voegen. Begin maart begon het seizoen in Bahrein en pas op 8 december eindigt het seizoen met de Grand Prix van Abu Dhabi. In die tussentijd heeft de sport negen Europese circuits aangedaan. Om meer Europese circuits de kans te bieden om een F1 Grand Prix te organiseren denkt de organisatie actief na over roulatiesystemen, waarbij verschillende circuits elkaar per jaar afwisselen.

Met de toetreding van Audi in 2026 lijkt de Duitse markt dus ineens weer een stuk interessanter te worden voor de Formule 1. Domenicali is van mening dat de Europese fans sowieso in 2026 niets te klagen zullen hebben: "In 2026 zal je iets interessants zien. We zijn in gesprek met andere organisatoren in Europa om iets te doen dat binnenkort zal worden aangekondigd. 2026 wordt een jaar waarin er veel Grands Prix in Europa zullen plaatsvinden. We hebben momenteel veel opties."

Hoe kijk jij aan tegen een roulatiesysteem? Laat het weten in onderstaande poll!

Ook interessant:

Red Bull werkte een dramatische Grand Prix van Italië af, met felle kritiek van Max Verstappen tot gevolg. Maar wat is er toch allemaal aan de hand bij de renstal uit Milton Keynes? Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen snapt helemaal niets van wedstrijdleiding: "Waarom doe je dat?!"