Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1 bevestigt nieuw weekendformat en introduceert Sprint Shootout

Het nieuwe weekendformat in de Formule 1 komt er. De F1 Commission stemde unaniem voor de verandering aan het format voor de sprintraces en introduceert nu officieel 'Sprint Shootout'.

Vlak voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, het eerste sprintweekend van het Formule 1-seizoen, stemde de F1 Commission voor de eerder naar buiten gekomen veranderingen aan het sprintraceformat. Komend weekend van 28 tot en met 30 april zullen we gelijk de veranderingen zien met een extra kwalificatie. Hoewel het idee van de extra kwalificatie al bekend was, deelt de F1 nu alle details, waaronder de introductie van 'Sprint Shootout'. De kwalificatie voor de sprintrace, gehouden op de zaterdag in plaats van de tweede vrije training, krijgt een net iets ander format met minder tijd, waardoor er dus meer een soort shootout plaatsvindt. Daarnaast is er ook unaniem gestemd over de veranderingen in de bandenkeuzes. Dit is hoe het sprintraceweekend er vanaf de GP van Azerbeidzjan uit komt te zien.

F1 Sprint Shootout

Met het wegvallen van de tweede vrije training, wat voor teams en toeschouwers een vrijwel nutteloze en saaie sessie was, komt er een tweede kwalificatie puur voor de sprintrace. De originele kwalificatie blijft daarnaast staan op vrijdagavond. Zo komt het weekend eruit te zien: Vrijdag - Eerste vrije training, gevolgd door de kwalificatie voor de Grand Prix op zondag (standaard kwalificatie) Zaterdag - Kwalificatie voor de sprintrace (Sprint Shootout), gevolgd door de Sprintrace Zondag - De Grand Prix De Sprint Shootout is een ingekorte versie van de traditionele kwalificatie: SQ1 voor 20 coureurs - 12 minuten (Normaal is dat 18 minuten) SQ2 voor 15 coureurs - 10 minuten (Normaal is dat 15 minuten) SQ3 voor 10 coureurs - 8 minuten (Normaal is dat 12 minuten) Ook gelden er bepaalde verplichtingen in de Sprint Shootout wat betreft de bandenkeuze. In SQ1 krijgt iedereen één set mediums, net als in SQ2. In SQ3 krijgen de overige coureurs één setje softs. Met de ingekorte kwalificatiesessie en minder beschikbare banden moet het shootout-principe gehandhaafd worden. Meer informatie over de exacte regels van het sprintraceweekend vind je in het uitlegartikel .

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"