Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

F1-circuit ziet 'Super Bowl of Motorsport' dichterbij komen: "MotoGP en F1 gaan samen"

In 2022 opperde de circuiteigenaar van het befaamde COTA-circuit in Austin, Amerika het idee om de MotoGP en Formule 1 in hetzelfde weekend op hetzelfde circuit te combineren. Nu dat bekend is geworden dat Liberty Media de commerciële rechten van de MotoGP zal overnemen van Dorna, lijkt de vooruitstrevende visie van Bobby Epstein uit te komen.

COTA Austin
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tijdens de Grand Prix van Amerika in 2022 spraken we met Bobby Epstein, eigenaar van het COTA-circuit over de mogelijkheid van een MotoGP- en F1-race-combinatie. Het COTA-circuit verwelkomt beide raceklassen ieder jaar en vanuit die ervaring gooide Epstein een balletje op om de twee raceklassen met elkaar te verbinden. Een idee dat in de komende jaren zomaar uit kan gaan komen. Tijd voor een gesprek dus met Epstein.

"Het is voor de MotoGP geweldig nieuws dat de commerciële aandelen van de sport in handen komen van Liberty Media. Merken willen namelijk graag verbonden zijn met de Formule 1, daar betalen ze veel geld voor. Ze zien namelijk hoeveel exposure ze dat geeft en dus is het toegenomen bereik dat de MotoGP door Liberty Media zal gaan krijgen, een positieve stap voor de MotoGP", antwoordt Epstein in een exclusief interview met deze website, nadat we hem vroegen naar de overname van de MotoGP door Liberty Media.

"In de toekomst zou het dan ook kunnen gebeuren dat we een gecombineerd weekend gaan krijgen, waarin we zowel de MotoGP als de Formule 1 op hetzelfde circuit in hetzelfde weekend in actie zullen zien komen. Voor nu is dat nog te vroeg en kijk ik meer naar andere motorrace klassen, die in het voorprogramma van de Formule 1 zouden kunnen racen. Het is namelijk een fantastische show om de auto's en motoren in hetzelfde weekend te zien racen. Eerst zullen we dan ook een demo of andere motorrace-klasse moeten laten rijden in het voorprogramma van de Formule 1, puur om het concept van de twee verschillende raceklassen uit te proberen", denkt Epstein voorzichtig vooruit richting de mogelijke combinatie van de F1 en de MotoGP in de toekomst.

"Het is zeker iets waar de Amerikaanse fan naar uit zal kijken. Logistiek gezien denk ik dat het ook mogelijk is om de Formule 1 uiteindelijk met de MotoGP te combineren, al zul je het F1-weekend dan wel flink moeten aanpassen. Wij hebben twee paddocks dus het is zeker mogelijk wat dat betreft en het zal ook spectaculair zijn, maar zoals gezegd zul je het eerst het moeten uitproberen met kleinere motorrace-klassen", aldus Epstein die zich geen zorgen maakt wat betreft de veiligheidseisen wat betreft de twee verschillende raceklassen.

"De veiligheidseisen van een MotoGP-circuit zijn veel veeleisender dan die van een F1-circuit. Daarom denk ik dat de F1 in actie zou kunnen komen op een circuit dat is opgebouwd voor een MotoGP-race. Ook op dat vlak voorzie ik dus geen problemen. Het kan zeker gebeuren, als je de andere supportklassen daar wel voor de gelegenheid voor aan de kant schuift."

"De verschillende marshalls zullen wat uitwisseling moetn hebben met elkaar en de FIA en de FIM zullen afspraken met elkaar moeten maken. Ik denk dat dat goed zou moeten komen, omdat de twee sporten ook veel respect voor elkaar hebben. Die overlap draagt juist ook zeker bij aan de mogelijkheid om het in één weekend te organiseren. Coureurs, fans en iedereen die erbij betrokken is, zouden het ook geweldig vinden om zo’n evenement te zien denk ik."

Mocht COTA hét circuit worden waar in de toekomst een mogelijke 'Super Bowl' zal plaatsvinden, betekent dat wellicht wel dat men in plaats van twee, nog maar één evenement in de respectievelijke koningsklassen per jaar kan organiseren. Is Epstein dan niet bang om commercieel veel mis te lopen?

"Ja natuurlijk is het voor ons nu perfect. We organiseren de MotoGP race in de lente en de F1-race in de herfst. Dat bevalt ons uitstekend en dat willen we graag zo houden, maar van de andere kant staat de fan op één bij ons. Als de fan voorkeur zou geven aan een gecombineerd evenement van de twee klassen en het zou mogelijk zijn, dan zouden we dit zeker willen organiseren", waarmee de Amerikaan nogmaals verduidelijkt dat hij open staat voor het idee. "Het is voor nu nog iets dat ver weg lijkt, maar ik sta zeker open voor het idee. Daarnaast kan het evenement ook op Silverstone worden georganiseerd bijvoorbeeld. Dan doen zij dat het ene jaar en wij het andere jaar."

"We zouden het als een speciaal evenement kunnen organiseren. Als een one-off evenement gedurende het jaar. Dan zou het in mijn ogen kunnen, als het echt een evenement op zich zelf is. Je zou dan ook de sponsoren goed digitaal in beeld kunnen brengen, zodat je alle sponsorafspraken ook kunt respecteren. Wanneer je dat ook kunt waarborgen, dan denk ik dat je alle factoren onder controle hebt om het evenement in de toekomst te organiseren", aldus de optimistische gestemde Epstein.

Het kan dus nog even gaan duren voordat we een Super Bowl van de motorsport te zien krijgen, maar op korte termijn kunnen we zomaar motoren als een supportklasse zien gedurende een Amerikaans F1-weekend. Vanuit die opzet, lijkt het nog maar een kleine stap te zijn richting een combinatie weekend tussen de twee koningsklassen van de motor- en autosport!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez