Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Mexico 2022

F1-coureurs lastig gevallen door agressieve fans: 'Toon wat meer respect!'

Er zijn steeds meer en meer Formule 1-fans en dat merken de coureurs ook. In de paddock, waar de coureurs rondlopen en alle F1-motorhomes staan, wordt het ook steeds drukker. In Mexico is het al helemaal druk en dat leidt soms tot wat irritatie bij de F1-coureurs. Zij vragen om iets meer respect en beweegruimte.

Verstappen fans Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Mexicaanse fans zijn dolenthousiast, maar dit weekend maken ze het volgens sommige Formule 1-coureurs en -teambazen wel heel bont. Het is extreem druk in de paddock, een zone waar niet iedereen naar binnen kan, waardoor de coureurs zichzelf zeer lastig vrij rond kunnen bewegen.

Alhoewel de coureurs stuk voor stuk benadrukken dat ze van de fans houden, hebben sommigen fans volgens de coureurs geen enkel idee wat 'personal space' is. Lando Norris vertelt tegen onder meer RacingNews365. "Ik hou ervan als er fans in de paddock zijn, zeker jonge fans zijn leuk. Je kan hen niet echt in het gareel houden, want kinderen zijn nou eenmaal kinderen. Dat is prima. Zij kijken naar ons op."

"Maar als het aankomt op de wat oudere mensen, dan is er wat minder respect voor dingen als personal space, terwijl dat wel zo hoort te zijn. Zij mogen zich gelukkig prijzen dat ze in de paddock lopen en zo dicht bij de coureurs mogen komen. Wij zouden heel makkelijk een andere route kunnen kiezen of iemand meenemen die alle mensen die iets van ons willen uit de weg kunnen duwen zodat we niets hoeven te tekenen. Maar dat willen we juist wel doen, dat doen we graag."

"We willen graag door de paddock lopen, maar er moet wat meer respect worden getoond voor onze personal space en onze grenzen, dat soort dingen. Er zijn niet zo veel sporten waar je zo dicht op de atleten kan komen, dus deze fans mogen zich gelukkig prijzen."

"In andere sporten lijken de mensen meer respect te tonen. Zeker de volwassenen moeten zich realiseren dat wat wij aan het doen zijn, dat we niet alle tijd hebben en dat ze respect moeten tonen. Dat moeten ze vaker tonen. Zo simpel is het."

			© XPBimages
	© XPBimages
			© XPBimages
	© XPBimages
			© XPBimages
	© XPBimages

Ricciardo: "Het is hectischer geworden"

Niet alleen Norris, maar ook zijn teamgenootje Daniel Ricciardo heeft door dat er iets veranderd is. "Om eerlijk te zijn is het dit jaar veel hectischer geworden. Je kan het op twee manieren bekijken. Aan de ene kant zorgt het voor sfeer, iets dat er jaren geleden nog wel ontbrak. Ik hou van sfeer, maar aan de andere kant moeten er ook grenzen zijn."

"Het is een privilege om in de paddock te zijn en een VIP-pas te hebben. Je moet je dan ook volwassen en respectvol opstellen. Dit jaar was dat niet altijd het geval, mensen worden soms helemaal gek. Er moeten wat richtlijnen zijn, wat regels voor in de paddock. Ik wil sfeer en eigenlijk wil ik niet dat er beveiliging rond moet lopen en dat ik omringd door een groep langs iedereen kan lopen. Ik wil wel een foto hier en daar kunnen signeren."

"Als iedereen gewoon 'alsjeblieft, dankjewel' zegt en wat respect toont, dan zijn wij coureurs bereid om daar iets voor terug te geven. Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik mensen aanspreek omdat ze geen alsjeblieft of dankjewel zeggen. Ze komen gewoon aanrennen, zeggen niets, doen wat ze willen en daarna gaan ze weer weg. Dan voel je je een beetje gebruikt. Volwassenen moeten zich gewoon volwassen gedragen. Misschien moeten er gewoon wat richtlijnen komen, want momenteel zijn die er niet", aldus de Australiër.
			© XPBimages
	© XPBimages
			© XPBimages
	© XPBimages
			© XPBimages
	© XPBimages
			© XPBimages
	© XPBimages

Gasly: "Mensen komen de garage in"

Ook Pierre Gasly merkt dat het er in Mexico af en toe wat extreem aan toe gaat. "Het is prima dat er mensen de paddock op mogen, maar het is waar dat sommigen totaal geen respect hebben voor de personal space die we nodig hebben. Mensen komen zelfs kort voor de kwalificatie de pitbox in om een foto te vragen, terwijl ze niet eens een gast zijn van ons team!"

"Wij zijn aan het werk en natuurlijk willen we graag wat tijd besteden aan de fans, maar dit weekend durf ik niet uit de hospitality te komen, omdat je anders meteen wordt lastig gevallen. Soms wordt het dan heel erg hectisch. Toen ik op vrijdag aankwam bij onze motorhome merkte ik dat iemand mijn tas had opengedaan, terwijl mijn paspoort daar in zat! Zowel ikzelf als mijn manager had dat niet gedaan. In Austin was er ook al iets vergelijkbaars gebeurd."

"We moeten een manier vinden waarop de fans ons beter kunnen bereiken, maar ook een manier waarop wij tegelijkertijd ook genoeg personal space hebben", zo sluit Gasly af.

Perez stelt collega's gerust, FIA bekijkt de zaak

Sergio Perez weet als Mexicaanse F1-coureur natuurlijk maar al te goed hoe enthousiast de lokale fans kunnen zijn. Hij stelt zijn collega's gerust: die Mexicanen doen geen vlieg kwaad!

"Mexicanen zijn een heel intens volk, maar het zijn geweldige mensen. Zij zouden nooit iemand pijn doen. Het is mooi om dit te zien, want dit zien we niet in veel andere landen zo. Het is mooi voor de Formule 1 en mooi om van te genieten", aldus Checo.

De FIA benadrukt op navraag van RacingNews365 dat de veiligheid van de coureurs van enorm belang is en bevestigt dat er uitvoeriger wordt gecontroleerd in de paddock. RacingNews365 begrijpt dat de FIA de zaak aan het onderzoeken is, omdat het de veiligheid van de coureurs en teams in gevaar kan brengen. De VIP-passen die worden uitgedeeld worden echter niet door de FIA uitgedeeld, maar door de Formule 1, dus in dat geval zouden de twee partijen met elkaar in gesprek moeten.

Voorspelgame visual 2022

Wie wint de Grand Prix van Mexico 2022?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee

Ook interessant:

Red Bull ontvangt loodzware straf van de FIA

Red Bull heeft een loodzware straf gekregen van de FIA na het overschrijden van het budgetplafond in 2021. De titel van Max Verstappen is veilig, maar de sancties zijn zwaar voor het team.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Mexico 2022 RN365 Nieuwsdossier

9 reacties

Meest gelezen

Viaplay

Unibet
x
'Bizar' Albon doet boekje open over rijstijl Verstappen: "Het is bizar"