Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

F1-coureurs nog niet overtuigd van nieuw sprintformat: "Daar moeten we echt op letten"

Ondanks dat het sprintweekend sinds de introductie al meerdere wijzigingen heeft ondergaan, zijn de coureurs nog niet honderd procent tevreden.

XPB 1275810 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In 2021 werd het sprintformat geïntroduceerd. Toentertijd kreeg alleen de top drie van de sprint nog punten en was het resultaat van de sprintrace ook de startopstelling voor de race op zondag. De sprintrace was dus meer een sprintkwalificatie. Bovendien was er ook nog een tweede vrije training tussen de sprintkwalificatie en de sprintrace.

Door de jaren heen is het format gewijzigd na kritiek van onder andere de coureurs. De top zeven krijgt inmiddels punten, de sprintrace staat 'los' van de race zelf en de parc fermé-regels zijn sindsdien ook aangepast. 

Ondanks al deze aanpassingen zijn nog niet alle coureurs tevreden. Zo geeft Valtteri Bottas eerlijk toe dat hij liever het 'oude' format van 2023 heeft: "Er was toen maar één vrije training en de kwalificatie daarna was gelijk voor de race, dus toen stond er iets meer op het spel. Zo ook met de set-up: je had geen tweede kans meer om het te wijzigen. Dus ik heb een voorkeur voor wat we vorig jaar hadden."

"Het voelt een beetje raar"

Ook Logan Sargeant ziet het format liever anders. "Ik zou liever eerst een sprintkwalificatie hebben, en dan de kwalificatie voor de race de ochtend erna. Ik vind het niet leuk om een sprintrace te hebben waarbij je veel langzamer bent dan een kwalificatieronde, en dat je dan erna gelijk aan de kwalificatie moet beginnen."

Oscar Piastri voelt zich ongemakkelijk bij de volgorde van het sprintweekend. "Het voelde een beetje raar om de sprintrace te hebben, die ook nog eens op zichzelf staat, en dat je daarna jezelf weer moet voorbereiden op nog een kwalificatie. Daardoor heb je het gevoel dat de race later op de dag is. Maar ik ben wel van mening dat het openen van parc fermé een goed idee was, al vraag ik me af of de monteurs dat ook zo waarderen."

Fernando Alonso haakt vervolgens in op de nieuwe parc fermé-regels: "Het openen van parc fermé legt veel meer werkdruk op de monteurs, en daar moeten we echt naar kijken. Het seizoen is 24 weekenden, inclusief sprintraces, en dat vergt veel van onze monteurs. Dus mochten we er weer naar gaan kijken moeten we daarin wat meer op onze mensen letten."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na mislukte kwalificatie Verstappen in Monaco