Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix China 2024

F1-coureurs zetten zich schrap voor chaotische GP China: "Misschien Turkije 2.0!?"

De Formule 1 Grand Prix van China staat na vijf jaar weer eens voor de deur. Meerdere F1-coureurs houden hun hart vast over wat hen te wachten staat nu het een sprintweekend betreft.

XPB 1270956 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Van Max Verstappen weten we al lang hoe hij over het Formule 1-weekend in China denkt. Dat juist daar een sprintweekend wordt georganiseerd na vier jaar afwezigheid en nul komma nul informatie over deze auto's op dat specifieke circuit, zit hem niet lekker. Maar hoe kijken andere coureurs ernaar.

Sergio Perez en Carlos Sainz schetsen hun eigen doemscenario's als ook zij ten overstaan van onder andere RacingNews365 gevraagd worden naar de kwestie. Sergio Perez snapt wel dat het gedaan wordt, maar hoopt op een rustig verloop: "Ik hoop vooral dat er geen problemen met het circuit zullen zijn, met putdeksels of dat soort dingen. Dat zal ons behoorlijk uit positie brengen."

"Voor de show zal het zeker goed zijn, maar met het oog op de voorbereiding, wordt dit een hele lastige. Ik heb er zelf nog nooit met Red Bull gereden bijvoorbeeld. We moeten veel werk verzetten in slechts één vrij training."

Carlos Sainz ondertussen is nog net dat beetje meer uitgesproken. Hij merkt op dat het circuit opnieuw is geasfalteerd, met alle mogelijke gevolgen van dien. Hij vindt het geweldig dat men weer in China racet, want het het is een coureursfavoriet, maar er kleeft een grote 'maar' aan.

"Het is een circuit waar goed ingehaald kan worden, dus in dat opzicht is het logisch om hier een sprintweekend te organiseren. Maar zoals we eerder tijdens de briefing hebben besproken is het geen goed idee om met deze auto's met maar één uurtje trainen de kwalificatie in te gaan."

"Met de reglementen zoals ze zijn, bijvoorbeeld met betrekking tot de slijtage van de vloerplank, kan één hobbel al heel tricky zijn. We hebben bovendien gehoord dat het circuit opnieuw geasfalteerd wordt, dus misschien krijgen we te maken met een soort Turkije 2.0."

"Ik hoop het niet, maar het tekent wel de onzekerheid. Misschien dat het voor de mensen thuis juist spannend is, maar ik denk niet dat we dit risico moeten nemen en een gewoon weekend af zouden moeten werken."

Als Sainz het heeft over Turkije, doelt hij op De GP van 2020 aldaar. In coronatijd reed men daar ook op nieuw asfalt, maar de grip was ver te zoeken. Men reed toen in het begin tot wel 20 seconden langzamer dan verwacht. Regen verergerde dat weekend de omstandigheden nog eens.

Ook interessant:

De GP van China staat voor de deur en dat is al even geleden! Wat kunnen de coureurs verwachten en wat mogen we verwachten van Verstappen? Hij is immers geen voorstander van de sprintopzet, zeker in China niet.

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'