Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

F1-bazen gewaarschuwd voor forse weerstand vanuit F1-teams

De Formule 1 doet dit jaar het recordaantal van 24 Grands Prix aan. Kan dat nog meer worden? F1-baas Stefano Domenicali wordt gewaarschuwd om het vooral niet zo ver te laten komen.

Domenicali 2023
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Formule 1 CEO Stefano Domenicali is gewaarschuwd dat hij flink op wat weerstand kan rekenen als hij van plan mocht zijn om de F1-kalender nóg verder uit te breiden naar meer dan 24 races.

Dit jaar wordt met 24 raceafspraken al een nieuw record gevestigd, races die verspreid over negen-en-een-halve maand verreden moeten worden. Ter vergelijking: toen Fernando Alonso in 2001 debuteerde stonden er maar 17 races op de kalender.

De steeds verdere groei vraagt het uiterste van de F1-teams, tot het punt zelfs waarop ze op breken staan. De gezondheid en het welzijn van de werknemers in relatie tot dit thema is iets dat nauwgezet wordt gemonitord.

Hoewel de F1 in het verleden al voortdurend kritiek kreeg op het uitbreiden van de kalender, is die uitbreiding tot op de dag van vandaag dus doorgezet, dat terwijl er alom geroepen wordt dat het punt van verzadiging allang is bereikt.

Voormalig Haas F1-teambaas Guenther Steiner geeft in een exclusief interview met RacingNews365 echter aan dat hij niet verwacht dat Domenicali nóg verder zal gaan: "Stefano is een slimme jongen en is niet iemand die de problemen opzoekt. Hij lost ze juist op en zet dan de volgende stap", aldus Steiner.

"Op dit moment moet er stabiliteit komen met 24 races, want vergeet niet dat er op bovenop die 24 GP's ook nog zes sprintraces worden verreden. Het totaal van 30 races op jaarbasis is een behoorlijk aantal."

F1-kalender draaglijk maken

Er is weleens gesuggereerd dat F1-teams hun personeel kunnen laten rouleren om zo de werkdruk af te doen nemen, maar ook dat lijkt geen oplossing. Niet als je kijkt naar een team als Haas F1 dat aanzienlijk minder mensen in dienst heeft. Hoe houdt je hen toch gemotiveerd en tevreden? Het is een lastige kwestie.

"Afgelopen jaar begonnen we ons ervoor (30 races, red.) klaar te maken. Je doet wat je kan. De grotere teams hebben hun werknemers daarbij natuurlijk veel meer te bieden om dat aantal races draaglijker te maken."

"Afgelopen jaar hebben veel mensen zich keihard ingezet om het leven van die mensen die 24 races moeten doen draaglijker te maken. Je doet wat je kan met de middelen die je tot je beschikking hebt", zo herhaalt Steiner.

"Als je meer financiële middelen hebt, kan je ze op die manier tegemoetkomen, maar als je minder hebt, doe je ook je best. We zullen mensen daarbij nooit negeren. Dat hield ik altijd wel voor ogen. Je maakt dat werkende leven zo comfortabel mogelijk."

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo keihard gestraft na GP China