Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 2026

'F1 past belangrijke financiële regels aan voor 2026'

Het is al langere tijd bekend dat er vanaf 2026 flink wat zal veranderen binnen de Formule 1 met de komst van de nieuwe reglementen, maar inmiddels is ook bekend dat een andere cruciale regel op de schop gaat. Dat meldt de BBC.

XPB 1308668 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Er wordt al maandenlang hard gewerkt aan de nieuwe reglementen die in 2026 geïntroduceerd worden. Het gaat in dat opzicht over allerlei zaken die flink onder de loep worden genomen door de FIA, de Formule 1 en de teams. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de motoren, maar ook aan de sportieve en financiële reglementen, waar recent tijdens een meeting van het World Motor Sport Council naar gekeken werd. 

Hier en daar wordt er dus nog gesleuteld aan de samenstelling van de reglementen en ook nu is er mogelijk weer een aanpassing op komst die de situatie voor de teams aangenamer zou moeten maken. De BBC meldt namelijk dat de regels omtrent de welbekende budget cap mogelijk aangepast worden, om de omstandigheden zo aangenamer te maken voor teams gevestigd in landen met hogere salariseisen. 

De wijziging lijkt vooral gunstig te zijn voor Audi, dat het Stake F1-team over zal nemen van Sauber. Daarmee stuit de Duitse fabrikant echter op een probleem, aangezien het team in Zwitserland gevestigd is en dus te maken krijgt met salarissen die rond de 35 tot 40 procent hoger liggen dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Italië, waar de hoofdkantoren van de negen andere teams gevestigd zijn. 

De regelwijziging komt voor Audi dus op het perfecte moment, al is het niet zo dat de Duitse fabrikant een aanzienlijk voordeel uit de aanpassing kan halen. Het budget van Audi zal wat de concrete getallen betreft dus wel groter zijn, maar door het budget te baseren op de specifieke omstandigheden per team hoopt de FIA een gelijk financieel speelveld te creëren. Teams die dus te maken krijgen met hogere salariseisen komen iets hoger uit met hun budget, maar houden uiteindelijk dus hetzelfde bedrag over als de andere teams. 

Op dit moment bedraagt de budget cap nog 135 miljoen dollar, maar vanaf 2026 zal het maximale budget voor alle teams opgehoogd worden naar 215 miljoen dollar. Deze berekening is gebaseerd op de verwachte inflatie, maar is niet meer dan een uiterste. Ieder team zal dus een apart budget toegewezen kregen, afhankelijk van de omstandigheden.  

Praat mee!

Viaplay
x
Spoiler-alert Vader Perez deelt waanzinnige 'spoiler' over F1-toekomst zoon Sergio