Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1

F1-personeel massaal ziek in slotfase seizoen: "We zijn hier niet voor gemaakt"

Het was een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het Grand Prix-weekend in Abu Dhabi: het reis- en raceschema. Is het normaal om twaalf uur tijdsverschil te hebben in een paar dagen? Onder meer Esteban Ocon en George Russell waren ziek en spreken zich uit.

Russelll Sulayem Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het moge duidelijk zijn: de coureurs en het personeel van alle Formule 1-teams waren niet blij met het slopende slot van het seizoen. Na de Grand Prix van Las Vegas ging het hele circuit het vliegtuig in om meteen naar Abu Dhabi te vliegen. Een flinke jetlag was het gevolg, want het tijdsverschil kwam uit op twaalf uur. Esteban Ocon sloeg de mediadag in Abu Dhabi over vanwege ziekte en vertelt een bijzonder verhaal tegenover onder meer RacingNews365.

"Het is uiteraard niet optimaal om twee dagen in bed te liggen voor een raceweekend", stelt Ocon. "Ik weet niet of het door de tijden van Las Vegas kwam, maar volgens mij hebben we de zon vier dagen niet gezien. Het menselijk lichaam wordt flink op de proef gesteld. Normaal gesproken word je ziek als je thuiskomt na een race. Nu werken we meer races af en we zijn ook gewoon niet gemaakt voor 23 of 24 races in een jaar."

Russell grapt over ziekte

Ook George Russell werd geveld door ziekte, maar de Brit heeft wel een grapje in petto bij Sky Sports. "Ik ben al twee weken vrij ziek en toch ben ik snel. Ik weet niet of ik vaker ziek moet zijn. Gemiddeld had ik maar drie uur slaap per nacht, dus misschien is dat de sleutel tot het succes."

Tegenover onder meer RacingNews365 gaat Russell dieper in op het reisschema. "Van alle mensen in de paddock, reizen wij coureurs op de meest comfortabele manier. We bevinden ons in een gelukkige positie. Maar iedereen heeft het heel erg lastig met de verschillende tijdzones, want ik heb zoveel monteurs en engineers om me heen die ziek zijn. Het menselijk lichaam raakt gewoon in de war."

Waar dat door komt? "Je lichaam weet niet waar je bent. Je eet op verschillende momenten, bivakkeert in verschillende hotels en bevindt je in verschillende weersomstandigheden. Ik denk dat er gesproken wordt over regels omtrent personeel, want ze kunnen simpelweg niet alle races afwerken. Dat lijkt me goed. Het is niet houdbaar dat 4.000 mensen 24 races doen en het is ook niet logisch als je naar de reisafstanden kijkt", sluit Russell af.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast met Joris Mosterdijk en Tom Coronel. Deze week blikken we terug op de GP van Abu Dhabi, het bizarre seizoen van Max Verstappen en nog veel meer! Check de podcast hieronder in de audioplayer.

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
FIA CEO FIA legt functie neer