Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

F1-schandalen: Ferrari beboet na illegale podiumwissel

Weergaloze inhaalacties, razend enthousiaste fans en meer: de Red Bull Ring (vroeger A1-Ring) zorgde voor veel memorabele momenten door de jaren heen. Ook Ferrari genereerde meerdere malen spetterende krantenkoppen vanaf het Oostenrijkse circuit. De Scuderia zorgde voor de grootste krantenkop in 2002, en dat is vandaag exact 21 jaar geleden.

Michael Schumacher-Rubens-Barrichello-Austria-2002-RacingNews365
Terugblik
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

Ferrari-coureur Rubens Barrichello ving de Grand Prix van Oostenrijk (2002) aan vanaf poleposition en reed het grootste deel van de race comfortabel aan de leiding. In de slotfase van de race kreeg de Braziliaan opgedragen om teamgenoot Michael Schumacher te laten passeren. Dit zodat Schumacher zijn voorsprong in het kampioenschap zou kunnen vergroten.

Ook in 2001 werd Barrichello gevraagd Schumacher voorbij te laten. Dit ging echter over de tweede positie in de race. Barrichello vertikte destijds de teamorders van Ross Brawn op te volgen en kwam als tweede over de finish, achter McLaren-coureur David Coulthard.

In tegenstelling tot een jaar eerder, toonde Barrichello zich in 2002 de perfecte tweede coureur. Hij liet Schumacher voorbij in de laatste bocht voor de finish.

Michael Schumacher en Rubens Barrichello rijden over de finish tijdens de Grand Prix van Oostenrijk in 2002 © xpb.cc

Een duur grapje

Voor velen was het een bijzondere - en uiterste impopulaire - beslissing. Dit omdat Schumacher al een flink aantal punten losstond in het kampioenschap én Barrichello's tweede zege werd ontnomen, ten opzichte van nummer 58 van Schumacher. Tijdens de podiumceremonie vroeg een beschaamde Schumacher Barrichello op de hoogste trede te gaan staan. Dit leidde tot nog meer ophef onder de fans en resulteerde in flink wat boegeroep.

Hoewel de teamorder van Ferrari niet illegaal was, werden Ferrari en Schumacher wél beboet voor het verwisselen van de podiumplaatsen. De Scuderia moest maar liefst één miljoen dollar aftikken voor deze actie. Wegens alle controverse rondom de gebeurtenis, werden teamorders in de Formule 1 vanaf 2003 verboden.

Michael Schumacher en Rubens Barrichello staan op het podium tijdens de Grand Prix van Oostenrijk in 2002 © xpb.cc

Indianapolis 2002: Barrichello krijgt terug wat van hem is

Schumacher leidde de voorlaatste race van het seizoen, welke plaatsvond in de Verenigde Staten. Barrichello volgde op de tweede plek. Daar de Duitser al lang kampioen was, besloot Ferrari het tweetal vlak voor de finish opnieuw posities te laten wisselen. Dat maakte dat de Braziliaan de overwinning pakte en zorgde tevens voor een fotofinish voor de Italiaanse renstal. Of Ferrari hun merkwaardige beslissing van eerder in het seizoen hiermee rechtvaardigde, werd door velen binnen de sport betwist.

Michael Schumacher en Rubens Barrichello rijden over de finish tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2002 © xpb.cc

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull hebben wat recht te zetten in Formule 1 GP Oostenrijk

Er wacht ons een sprintraceweekend, iets dat Red Bull vorig jaar nog voor problemen stelde in Oostenrijk. Weten Verstappen en zijn team herhaling te voorkomen? Coronel, Dimmers en Mosterdijk bespreken de kwestie.

14 reacties

Viaplay

Unibet
x
Verstappen flirt met IMSA "Paar keer over gesproken"