Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

F1-schandalen: Ferrari vervalst F1-competitie op misselijke wijze

Kan je in de Formule 1 spreken van een schandaal op het moment dat er volgens de letter van het reglement niets strafbaars wordt gedaan? Reken maar. Ferrari bewees het in 2002 op weinig chique wijze.

Schumacher Barrichello 2002
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Ferrari

Michael Schumacher is de koning van het voorseizoen als in het weekend van 12 mei 2002 het Formule 1-circus neerstrijkt op de A1 Ring, het circuit dat we tegenwoordig kennen als de Red Bull Ring. Hij won vier van de vijf races en werd één keer derde, een score die hem in noodvaart op de wereldtitel doet afstevenen.

Dat weekend is echter teamgenoot Barrichello de betere in de kwalificatie én in de race, niet met overmacht, maar als je in die tijd Michael Schumacher weet te kloppen met gelijk materiaal, dan verdien je de overwinning. Ferrari dacht daar, ondanks de royale uitgangspositie in de titelstrijd anders, over. Hij krijgt over de boordradio te horen wat hij niet wil horen.

Wanneer? Tegen het einde van de race. Barrichello heeft de overwinning in zijn zak, maar laat zich meters voor de streep terugvallen om Schumacher voorbij te laten. "A disgrace!", zo roepen de Engelse commentatoren. "Oh nee man, wat ziek!", galmt het door de Nederlandse huiskamers. Iedereen spreekt er schande van.

De podiumceremonie is zo mogelijk nog een grotere aanfluiting. Schumacher zet Barrichello op de hoogste trede van het ereschavot, maar die actie kan op weinig sympathie rekenen. Als hij immers werkelijk ballen had gehad, was hij zelf van zijn gas gegaan om de Braziliaan te gunnen waar hij recht op had, zo luidt de dominante mening van het publiek.

Was het verboden? Nee, dat niet. Was het een schande? In sportief opzicht, zeker! Maar Ferrari trachtte het goed te maken. Vele Grands Prix later, op de Indianapolis Motor Speedway, kreeg Barrichello zijn overwinning 'terug'. Schumacher ging meters voor de streep van zijn gas. Het resultaat? Twee vervalste Formule 1-uitslagen, zonder echte winnaars.

Porsche 911 gt2 rs 95

De indrukwekkende privé-auto's van Max Verstappen

Max Verstappen rijdt niet alleen op het F1-circuit in een supersnelle bolide. Hij bezit rasechte Britten, maar in zijn garage staan ook Duitsers en Italianen. Het gaat om auto's die hij nu in zijn bezit heeft of eerder in zijn bezit heeft gehad.

Bekijk het album

Bookmaker Unibet pakt opnieuw uit met een speciale Max Booster voor de GP van Spanje. Winst van Verstappen op het circuit waar hij in 2016 voor het eerste zegevierde, kan jou 50 keer je inzet opleveren!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
LIVE Reacties na Grand Slam voor Verstappen en Mercedes-comeback in Spanje