Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-stoeltje in gevaar? Coureur wil voor einde zomer duidelijkheid

Met het vertrek van Nyck de Vries en de komst van Daniel Ricciardo is Silly Season afgetrapt in de Formule 1. Wat gaat er bij de rest van de teams en coureurs gebeuren? Guanyu Zhou hoopt in ieder geval zo snel mogelijk op duidelijkheid. Hij wil nog voor het einde van de zomer weten of hij bij Alfa Romeo kan blijven - en staat open voor andere opties.

De zomerstop van de Formule 1 is vaak het moment dat teams en coureurs serieuzer gaan kijken naar de contracten. Na de eerste seizoenshelft kan er al een balans opgemaakt worden van de prestaties van de rijders, waarna team en coureur kunnen onderhandelen over een verlenging, een overstap of in het ergste geval een F1-exit. Guanyou Zhou ging ten overstaan van onder meer RacingNews365 uitgebreid in op zijn kansen bij Alfa Romeo, waarbij hij duidelijk is over zijn eisen. Hij wil voor het einde van de zomerstop weten waar hij aan toe is. De Chinees is een van de rijders met een contract dat eind dit seizoen afloopt, waardoor hij logischerwijs op zoek is naar meer duidelijkheid. "We zijn natuurlijk al wel begonnen met de gesprekken. Dit is de tijd van het jaar waarin je dat soort dingen gaat behandelen", zo trapt hij het gesprek af. "Maar rond deze tijd vorig jaar was ik wat onzekerder hierover. Nu heb ik het gevoel dat het team tevreden is met de line-up en het werk dat ik lever", aldus de teamgenoot van de meer ervaren Valtteri Bottas.

Zhou wil blijven

Zhou zegt graag bij Alfa Romeo te willen blijven en ziet geen reden waarom hij de deur zou kunnen worden gewezen. Hij trekt een vergelijking met de prestaties van zijn teamgenoot. "Vooral in het begin van het jaar zaten we op een lijn met de snelheid over een ronde, dat was goed. In de race lag het soms aan het pakket en soms de strategie, maar over het algemeen denk ik dat ik mijn targets haal in vergelijking met Valtteri." "Ik ben blij en ik denk dat ze dat bij het team en in de fabriek ook zijn, waardoor ik wat minder ongerust ben over mijn toekomst hier."

Wat hoort RacingNews365 in de paddock?

Bij Sauber (Alfa Romeo) zien we aan het einde van dit jaar mogelijk een coureurswissel. Valtteri Bottas lijkt ondanks zijn wisselvallige prestaties dit seizoen zeker te zijn van zijn zitje voor 2024, aangezien hij al een contract op zak heeft. Voor teamgenoot Guanyou Zhou ziet het er minder rooskleurig uit. De Chinees presteert degelijk en was al een aantal keer sneller dan zijn teamgenoot, maar heeft nog altijd geen nieuw contract. Daarnaast lijkt ook de Chinese markt niet de Formula 1 boom mee te maken zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten door Netflix wel het geval was. De streamingsdienst is in China niet beschikbaar. Daarnaast zijn er meerdere coureurs die azen op het zitje van Zhou. Denk aan Felipe Drugovich, Jack Doohan, Frederik Vesti en Theo Pourchaire. Allemaal lijken ze nog niet over de beste papieren te beschikken voor een contract bij Sauber, maar het is duidelijk dat de genoemde coureurs een kans ruiken. Voor Zhou is het daarom maar hopen dat Sauber hem snel duidelijkheid kan geven.

Zhou aast op snelle contractverlenging

Als er aan Zhou gevraagd wordt wanneer hij de contractonderhandelingen afgerond wil hebben, legt hij uit: "Ik denk dat we een duidelijk beeld hebben voordat de zomer eindigt, dat is zeker. We moeten kijken wat er dan allemaal op papier staat, maar op dit moment is mijn management druk in gesprek met het team." Dat is vooral met Alfa Romeo, maar de 24-jarige coureur moet ook toegeven dat hij 'natuurlijk alle opties openhoudt' in de Formule 1. "Maar dat gezegd hebbende is het mijn prioriteit om hier (bij Alfa Romeo, red.) te blijven. Na twee jaar samenwerken voel ik me er thuis. Ik sta open voor andere gesprekken, maar we gaan zien wat het beste wordt voor mij", zo sluit hij af. Of Alfa Romeo doorgaat met Zhou, dat is nog niet zeker. Het Formule 1-team wordt binnenkort omgedoopt tot Audi, waardoor de dynamiek binnen het team sterk kan veranderen. Er is dus ook nog geen zekerheid voor de coureurs, maar afgaande op de woorden van Guanyu zou daar binnenkort meer bekend over zijn.

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel