Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

F1-team en Nederlands bedrijf slaan handen ineen en veilen unieke F1-bolide Verstappen

Door de nieuwe samenwerking tussen het Nederlandse bedrijf Catawiki en het Formule 1-team van AlphaTauri zullen er enkele unieke Formule 1-items van zowel Max Verstappen als Nyck de Vries onder de hamer gaan.

Verstappen Russia 2016 Toro Rosso STR11
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het Nederlandse bedrijf Catawiki, een online marktplaats voor bijzondere objecten en memorabilia, heeft de handen ineen geslagen met het Formule 1-team AlphaTauri. Met het doel om de wereld der Formule 1 dichter bij alle F1-fans te brengen, zijn er 300 F1-items uitgekozen uit de enorme, historische collectie van AlphaTauri, voorheen Toro Rosso, die onder de hamer zullen gaan.

Het gaat om grote, unieke items, maar ook om de wat kleinere, opvallende auto-onderdelen, zoals wielmoeren en voor- en achtervleugels. Voor elke F1-fan wat wils dus. Tevens zullen er racepakken van (voormalig) coureurs, helmen, overalls van de pitcrews en zowel show- als echte F1-bolides onder de hamer gaan.

De in totaal 300 items worden onderverdeeld over 5 verschillende veilingen die door het jaar heen worden gehouden. Pronkstuk van de eerste veiling, die per direct van start gaat, is STR11, de Toro Rosso-bolide waarmee Max Verstappen, Daniil Kvyat en Carlos Sainz in het seizoen 2016 voor het team hebben gereden. Dat was het seizoen waarin de Nederlander na een viertal races werd gepromoveerd tot Red Bull-coureur en Kvyat de omgekeerde weg terug naar Toro Rosso bewandelde.

Winnaar van de veiling kan er voor laten kiezen om de STR11 te ontvangen in de Verstappen-uitvoering, dus met startnummer 33 en Max’ naam op de zijkant. Naar alle waarschijnlijkheid zal er wel diep in de buidel getast moeten worden voor het stukje F1-geschiedenis, want er wordt geschat dat de auto een half à driekwart miljoen euro op zal leveren en wie weet wel meer. Daarnaast wordt er ook een racepak van Verstappen en andere kleine onderdelen waarmee hij heeft gereden geveild.

Tekst gaat verder onder de foto's

Vettel, Ricciardo, De Vries en meer

Maar naast Verstappen hebben er natuurlijk nog veel meer geweldige coureurs voor AlphaTauri/Toro Rosso gereden. De meest succesvolle is uiteraard Sebastian Vettel, met zijn vier wereldtitels, maar namen zoals die van racewinnaars Daniel Ricciardo en Pierre Gasly mogen niet ontbreken op het lijstje. Ook Nyck de Vries, sinds dit jaar actief bij het team, leverde wat mooie items af voor de veiling.

Een van de meest in het oog springende items is het racepak waarmee hij zijn eerste meters reed voor AlphaTauri. Dat was tijdens de ‘Young Driver Test’ in Abu Dhabi, aan het einde van het vorige seizoen. F1-fans kunnen bieden op dat gedragen pak, dat inmiddels is voorzien van een handtekening van Nyck himself. Verder is het pak zo goed als kaal, omdat De Vries ten tijde van de test nog onder contract stond van Mercedes en dus niet met Red Bull-sponsoring mocht rijden.

Stiekem zou De Vries zelf wel willen bieden op het racepak waarmee hij op 22 november 2022 voor het eerst kennis maakte met AlphaTauri, geeft de F1-coureur toe. "Het was een speciale, speciale dag", zo blikt hij met een grote glimlach terug als hij in gesprek met onder meer RacingNews365 gevraagd wordt naar die dag.

"Daar keek ik al een lange tijd naar uit. Het was de start van een nieuw avontuur, een nieuw hoofdstuk van mijn carrière. In de Formule 1 kan je niet veel tijd op het circuit doorbrengen, want testen kan je niet in overvloed, dus elke minuut in de auto is zeer waardevol. Die dag in Abu Dhabi was een belangrijke dag voor ons, als team, om een vliegende start te hebben in aanloop naar het jaar 2023. Het was een gedenkwaardige dag. Het was de eerste dag in deze nieuwe omgeving en ik zal die dag altijd herinneren als mijn eerste ervaringen met AlphaTauri", glundert hij.

Als Nyck zou willen, kan hij dus stiekem op dat item bieden. Een ander De Vries-item dat hij zelf graag wil hebben is een item uit zijn F2-carrière. Helaas voor hem zit dat item niet in de AlphaTauri-collectie, maar toch mag een man dromen. "Ik zou het geweldig vinden om mijn eigen F2-bolide te krijgen, waarmee ik in 2019 kampioen werd. Die auto vloog volgens mij echter in brand het seizoen nadat ik erin reed, waarna de monocoque niet meer is gebruikt. Het ART-team heeft dat chassis daarentegen nog steeds liggen, volgens mij, dus misschien moet ik eens op onderzoek uit", sluit hij met een knipoog af.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull hebben wat recht te zetten in Formule 1 GP Oostenrijk

Er wacht ons een sprintraceweekend, iets dat Red Bull vorig jaar nog voor problemen stelde in Oostenrijk. Weten Verstappen en zijn team herhaling te voorkomen? Coronel, Dimmers en Mosterdijk bespreken de kwestie.

Formule 1 GP Oostenrijk 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"