Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F2-coureur Mazepin koopt twaalf testdagen bij Mercedes

Nikita Mazepin hoeft zich komend jaar niet te vervelen. De 19-jarige Moskoviet, die in 2019 aan de zijde van Nyck de Vries is te bewonderen bij ART Grand Prix in de Formule 2, zal meerdere testdagen afwerken in een oude Mercedes Formule 1-wagen.

De Rus zal zodoende eenzelfde soort programma afwerken als dat Lance Stroll in 2016 deed, ter voorbereiding op diens F1-debuut in 2017. De nu 20-jarige Canadees stapte met enige regelmaat in een aantal jaren oude Williams, om te wennen aan het rijgedrag van een Formule 1-wagen.

Het is geen geheim dat Mazepin kan teren op een grote zak met geld. Het vermogen van diens vader, zakenman Dmitry Mazepin, wordt op ruim 1 miljard euro geschat. Mazepin senior vergaarde zijn fortuin in de handel van chemische stoffen en is eigenaar van meerdere bedrijven die in die agrarische sector opereren. Mazepin moet genoegen nemen met een Formule 1-wagen van 2017 - of ouder. Het is namelijk volgens de Formule 1-wet verboden om met een bolide uit het lopende, of het vorige seizoen te testen buiten de aangewezen testdagen (twaalf stuks, acht wintertestdagen en vier in-season testdagen). Aangezien Mazepin niet officieel voor Mercedes aan het werk gaat als testrijder maar puur een bolide 'huurt', vallen zijn tests buiten het officiële schema. Mercedes-reserverijder Esteban Ocon zal Mazepin bij enkele van zijn testdagen bijstaan. Mazepin heeft in het verleden al enige F1-ervaring opgedaan: zo mocht hij tussen 2016 en 2018 een aantal keren testen voor het toenmalige Force India.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"